Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Privacy en ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Psychiaters en psychologen moeten hun patiënten kunnen garanderen dat alles wat zij zeggen binnen de muren van de behandelkamer blijft. Vertrouwelijkheid en beslotenheid zijn de pijlers van hun vak.
Privacy en ggz

Veel ggz-behandelaren vinden dat die door de introductie van dbc’s in de ggz worden bedreigd. De actiegroep DeVrijePsych verzette zich met succes tegen de verplichting om op de factuur van patiënten de diagnose te zetten, anders zouden ze geen geld krijgen van zorgverzekeraars. De bestuursrechter floot in augustus 2010 de Nederlandse Zorgautoriteit terug.

Achterhalen diagnose

Desondanks kunnen verzekeraars nog steeds de diagnose achterhalen via de prijzen. Wie het bedrag van een dbc weet, kent ook de diagnose. Daarmee wordt de essentie van de rechterlijke uitspraak genegeerd. De rechter stelde in zijn uitspraak dat hij het belang van zorgverzekeraars erkent, maar dat hij de belangen van patiënten (privacy) en behandelaren (geheimhoudingsplicht) zwaarder vindt wegen.

Controle en zorginkoop

De zorgverzekeraars zeggen dat ze de dbc’s nodig hebben voor de controle en de zorginkoop. Ze willen kijken welke behandelingen effectief zijn en het minste kosten om ervoor te zorgen dat premiegelden goed worden besteed. Een nobel streven.

Maar wie garandeert dat de informatie bij hen in veilige handen is? Wie zegt dat verzekeraars die onderdeel zijn van een groot concern de gegevens niet gebruiken voor het afsluiten van levensverzekeringen?

Effectiviteit

Is het dbc-systeem echt nodig om de effectiviteit te bepalen? Waarom kunnen therapeuten niet het aantal consulten en het tarief doorgeven? Als een zorgverzekeraar vragen heeft over de effectiviteit kan zijn arts-medisch adviseur, die wel gehouden is aan de geheimhoudingsplicht, controleren of de behandeling echt is uitgevoerd tegen het juiste bedrag.

Strijd

De druk om het dbc-systeem door te voeren is hoog. De kans is groot dat VWS, NZa, verzekeraars en instellingen doorgaan op de ingeslagen weg. Ggz-therapeuten zijn echter vastbesloten de juridische strijd door te zetten. Als ze die winnen, gaat het hele dbc-systeem op de helling. Waarom niet een systeem ontwerpen dat de instemming van behandelaren heeft?

Lees meer:

Weblog Bart Kiers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Deze stelling gaat niet over de inhoud (inzicht geven en krijgen in de effectiviteit van behandelingen) maar over vertrouwen of beter gezegd het gebrek daaraan. Het lijkt me goed om deze twee zaken te onderscheiden. Persoonlijk vind ik het inzicht krijgen in wat werkt, beter werkt en nauwelijks werkt binnen de GGZ zeer de moeite waard. Daar is iedereen, verwijzer, cliënt en verzekeraar (inclusief de premiebetaler) bij gebaat. De privacy wetgeving schiet zijn doel voorbij als die deze ontwikkeling tegen zou houden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.