Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapportcijfers

Het regent lijsten. Na het revolutionaire nieuws van vorige week - een openbare opsomming van instellingen die onder verscherpt toezicht staan - hangt er alweer een nieuw lijstje boven de markt. VWS wil kwaliteitscijfers van operaties publiceren op kiesbeter.nl. Patiënten kunnen daar zien of een ziekenhuis de nieuwste behandelvorm hanteert, hoe vaak een operatie plaatsvindt en hoe de informatievoorziening is.

Goed nieuws voor de patiënten. Het is zeker nuttig om te weten welk ziekenhuis de meeste ervaring heeft met een bepaalde operatie. En de keuze tussen een ouderwetse ingreep en een moderne kijkoperatie is ook snel gemaakt. Toch ontbreekt er nog wel wat keuze-informatie als het hierbij blijft. Want wat mensen natuurlijk écht willen weten, is: welk ziekenhuis heeft de minste complicaties? En bovenal: wie is de beste arts? Die informatie is onvindbaar. Binnen het ziekenhuis weet iedereen – of denkt te weten – wie de zwakke broeders zijn, maar er zijn zelden harde cijfers over, ook niet intern.

Specialisten voelen niets voor een openbaar rapportcijfer en ook ziekenhuizen hebben er geen trek in. Want voor een specialist die publiekelijk tot brokkenpiloot is bestempeld, zullen patiënten niet in de rij staan. Toch moeten de tegenstanders van openbaarheid eens bij zichzelf te rade gaan. Stel dat zijzelf een operatie nodig hebben: laat het hun dan koud wie haar uitvoert? Of vergaren ze dan via-via toch even inside information over wie de beste vrouw of man is? Als dat laatste het geval is, hebben gewone patiënten ook recht op die kennis. Natuurlijk moeten deskundigen bekijken wat de beste indicatoren zijn voor succes en mislukking, en moet je duidelijk maken dat er in een academisch ziekenhuis met veel complexe gevallen logischerwijs meer doden vallen. En natuurlijk krijg je gesteggel over het ‘oppoetsen’ van cijfers, zoals nu gebeurt rond decubitus. Maar de tendens naar openbaarheid valt niet eindeloos tegen te houden.

Krista Kroon, redacteur

krista.kroon@reedbusiness.nl

Door: Krista Kroon

Reageer op deze bijdrage

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.