Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel: Los het op door samen te werken

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
Het was 10 januari 2012 dat mijn toenmalige hoofdredacteur Ruud Koolen plots zijn jas aantrok, sjaal om deed en halsoverkop vertrok naar een persconferentie. Loek Winter nam de failliete stichting Zonnehuizen over. Het was mijn tweede werkdag als redacteur bij Skipr en dit was groot nieuws!
Simon Broersma
Foto: Paul Tolenaar

Het waren de hoogtijdagen van de marktwerking, ziekenhuizen concurreerden volop met elkaar, Zorgkaart Nederland werd opgericht, de HSMR (de sterftecijfers) werd openbaar en collectief ontslag van zorgpersoneel was aan de orde van de dag. Overnames en fusies werden aangewend om de eigen marktmacht te vergroten en zo sterker te staan tegenover de zorgverzekeraars.

We spreken vaak over de zorg als een logge olietanker. Van koers veranderen is haast niet te doen. Toch kijken we twaalf jaar later naar een heel andere zorg. Een zorg waarin samenwerking het toverwoord is. Samenwerking tussen zorgorganisaties, maar ook tussen aanbieder en verzekeraar. Of het nu samenwerken is om de kosten de drukken, de kwaliteit te verhogen of het personeel te behouden, haast alles kan erdoor opgelost worden.

Maak de zorg beter

In dit laatste Zorgvisie magazine onder mijn verantwoordelijkheid staat een interview met de nieuwe baas van het Amsterdam UMC, Hans van Goudoever. Hij schetst een beweging bij het Amsterdam UMC die kenmerkend is voor de zorg in de laatste twaalf jaar. “We deden in Amsterdam op beide locaties voor 90 procent hetzelfde. Op 10 procent ben je dan onderscheidend. De competitie zat er heerlijk in. Dat is op zich goed, want het houdt je scherp en je geeft betere service aan patiënten. (…) Ik zag allemaal relatief kleine vakgroepen die hetzelfde deden. Absurd. Ze functioneerden allebei goed, maar allebei in de middenmoot van het land. Als je samen gaat, behoor je tot de top.” Het is een beweging van concurrentie en spreiding naar samenwerking en concentratie.”

Fusies en overnames zijn gebleven. Niet vanuit marktwerking, maar om de zorg beter en houdbaar te maken. Twaalf jaar en 22 dagen, zo lang ben ik redacteur en hoofdredacteur geweest van Skipr en later ook van Zorgvisie. Nu geef ik het stokje door aan mijn opvolger Pierre de Winter. Heel veel succes en plezier Pierre! Voor u verandert er (haast) niks. U blijft het laatste nieuws, actualiteiten, scherpe interviews, mooie voorbeelden en duidelijke analyses over de laatste ontwikkelingen in de zorg ontvangen van de redactie van Skipr en Zorgvisie. Die redactie, dat is een goed stel hoor!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.