Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robotmaatjes in de zorg

Claire Huijnen
Herjan van den Heuvel
Zoals wij in onze vorige blog aangaven zijn we al enkele jaren bezig met sociale robots in huis. Tot nu toe doen we dit in een aantal Europese onderzoeksprojecten, maar we werken op dit moment hard aan een plan om onze robots in Nederland in de praktijk te gaan brengen. Dit doen wij omdat we absoluut in deze vorm van zorg geloven. En dit geloof baseren we op onze ervaringen tot nu toe.
Robotmaatjes in de zorg

Graag vertellen we hier wat meer over deze ervaringen. In ons werk staat de eindgebruiker altijd centraal. Concreet betekent dit dat wij regelmatig uitvoerige gebruikersonderzoeken houden om feedback te krijgen van eindgebruikers, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners. Afgelopen zomer hebben een aantal echtparen twee volle dagen samengewoond met een van onze robotmaatjes in de Slimste Woning van Nederland. Deze intensieve sessies hebben een rijkdom aan informatie, aangrijpende verhalen en diepgaande inzichten opgeleverd, zowel over de specifieke diensten die de robot aanbiedt, als over de interactie met een robot, als over het algemene idee van leven met een robot in huis.

Positieve ervaringen

Niet geheel tot onze verrassing, maar daarom niet minder mooi, waren alle deelnemers erg positief over hun ervaring. Zelfs diegene die in het begin sterke twijfels hadden en het een beetje eng of onnodig vonden, veranderde binnen deze twee dagen van mening. Zowel patiënten als hun partners zagen al snel de vele voordelen en de toegevoegde waarde van een robotmaatje dat altijd in de buurt is, wanneer nodig naar je toe komt en tegen je praat. Natuurlijk hebben mensen af en toe nog wel kleine probleempjes met het omgaan met de robot, maar dit heeft ons vele lessen geleerd en een flink aantal verbeterpunten laten zien.

Structuur en initiatief

Waar het om gaat is dat het geweldig is om te horen en voelen dat partners geloven dat deze robot een stukje last van hun schouders kan nemen, als het om de zorg voor hun geliefde gaat. Deze robot kan structuur en initiatief bieden; waar mensen met dementie ongelofelijk veel behoefte aan hebben. Partners geven aan dat het systeem flexibel en gepersonaliseerd moet zijn om het echt te laten werken. En in dit personaliseren zien ze een grote rol weggelegd voor hen, want zoals een partner zelf zei; “niemand kent hem beter dan ik”.

Acceptatie van robots

Kortom; uit de enorme hoeveelheid observaties, meningen en bevindingen hebben we geleerd dat mensen het accepteren en leuk vinden! Deze kennis stimuleert ons enorm om verder te gaan met het ontwikkelen en in de praktijk testen van robotmaatjes. Dit alles met als ultieme streven mensen te helpen elkaar te helpen en zo langer te kunnen genieten van hun welzijn, zelfstandigheid en vrijheid.

Auteurs


Claire Huijnen – Projectleider

Expertise: zorgrobotica, mens-techniek interactie & cognitieve psychologie/ergonomie.

Herjan van den Heuvel – Projectleider
Expertise: zorgrobotica, mens-techniek interactie & informatica.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.