Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars: kom op met een ‘groene’ zorgverzekering

Als consument kun je slechts met moeite een zorgverzekering uitkiezen op basis van duurzaamheid. Waarom kun je als consument wél kiezen voor groene stroom of een groene bank, maar niet voor een groene zorgverzekeraar?
Bas Maier En Marieke Van Veelen
Bas Maier, Sectormanager Zorg MVO Nederland, en Marieke van Veelen, Hoofd Inkoop Tergooi Medisch Centrum: ‘Waar blijft de groene zorgverzekering?’

Nu de eerste zorgverzekeraars hun premies weer hebben bekendgemaakt, is de tijd aangebroken dat consumenten kunnen overstappen. Dat gebeurt logischerwijs nog veel op basis van prijs en welke zorg een polis biedt. Vergelijkingssites als Independer nemen de klant bij de hand en laten hem op van alles filteren. Van het type zorg dat wordt vergoed tot de instellingen waar dat gebeurt. Echter: op vergelijkingssites kun je als consument slechts met moeite een zorgverzekering uitkiezen op basis van duurzaamheid. Waarom kun je als consument wél kiezen voor groene stroom of een groene bank, maar niet voor een groene zorgverzekeraar?

Onderscheiden op duurzaamheid

Vanuit het oogpunt van zorgverzekeraars zou je toch zeggen dat ze zich bij zo’n commodity écht kunnen onderscheiden op duurzaamheid. Wat let verzekeraars eigenlijk om ook ambitieuze duurzaamheidscriteria mee te nemen? Hoe die criteria worden behaald, dat bepaalt de zorginstelling zelf. Stap één is dat verzekeraars erom gaan vragen.

Zorgsector maakt ziek

Laten we voor dat criterium ook stilstaan bij het feit dat de zorgsector even vervuilend is als de luchtvaart. Een geluid dat je maar weinig hoort in de media. De paradox is dan ook dat de zorgsector ziek maakt, omdat het bijdraagt aan de vervuiling van onze omgeving. Wij pleiten er dan ook voor dat zorgverzekeraars andere criteria gaan stellen aan zorgverleners. Op dit moment zijn dat enkel medische criteria en kwaliteitscriteria.

Gunnen op waarde

Niets houdt de zorgverzekeraars daarbij tegen; er is zelfs al een methodiek beschikbaar die een rekenkundig kostenvoordeel toekent bij duurzame oplossingen: gunnen op waarde. Deze methodiek zet zorgverleners via een beloning aan om daadwerkelijk groenere zorg te verlenen. Dat kan al zo klein als circulaire koffiebekers maar ook zo groot als het biobased bouwen van nieuwe zorgpanden.

Transitiefonds voor duurzaamheid

Een dergelijk rekenkundig voordeel moet echter wel bekostigd worden. En daar is geld voor nodig. Geld dat we kunnen halen uit een door de overheid nieuw op te richten transitiefonds voor duurzaamheid. En het mooie is: het Tergooi Medisch Centrum laat zien dat met speciaal bestemde gelden veel te bereiken is. Het zette met Zilveren Kruis een strategisch veranderprogramma op voor zorg op afstand: Zorg Dichterbij, wat mede tot stand kon komen dankzij de Transformatiegelden voor de zorg. Dit geld is vervolgens ingezet voor allerlei initiatieven die zorg op afstand mogelijk maken. En met succes. Wij zijn ervan overtuigd dat de financiële stimulans die uitgaat van zo’n transitiefonds zomaar de katalysator kan zijn van iets groots als het terugdringen van de berg afval in operatiekamers.

Voor een toekomstbestendige zorgsector

Dus, zorgverkopers en -inkopers: neem uw verantwoordelijkheid. In het jaar van het IPCC-rapport en de klimaattop in Glasgow is duidelijk geworden dat wachten op verandering geen optie is. Geef de consument de mogelijkheid om te kunnen kiezen voor een groene zorgverzekeraar. Denk daarbij aan de toekomst van de sector en onze gezondheid. Later is nu.

Door: Bas Maier, Sectormanager Zorg bij MVO Nederland, en Marieke van Veelen, Hoofd Inkoop bij het Tergooi Medisch Centrum.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.