Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vliegwiel

Redacteur Zorg+Welzijn
Meneer Van Lieshout hoort stemmen. Het is altijd druk in zijn hoofd. Hij zwerft over straat, meestal in Amsterdam. Een keer in de week komt Rob, de ggz-verpleegkundige die zich in Amsterdam bezighoudt met bemoeizorg. Rob praat met meneer Van Lieshout, zorgt ervoor dat hij dagelijks de medicijnen slikt die nodig zijn voor zijn psychiatrische probleem.
Vliegwiel

Meneer Van Lieshout moet per 1 januari ten minste 200 euro zelf betalen voor de medicijnen en voor Rob. Dat kan hij niet betalen; hij dreigt nu geen medicijnen meer te krijgen. De gemeente Amsterdam voorziet een groot probleem voor meneer Van Lieshout, voor de veiligheid van het publiek en voor alle andere ggz-cliënten die niet meer naar de ggz gaan omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen. De gemeente Amsterdam betaalt daarom de eigen bijdrage voor haar ggz-cliënten.

Oneerlijke concurrentie

Er zijn ook ggz-organisaties die de eigen bijdrage voor hun cliënten willen gaan betalen. Omdat ze vrezen dat cliënten zorg gaan mijden en grotere psychische problemen krijgen. Maar ook omdat ze vrezen dat ze cliënten verliezen, en daarmee hun inkomsten. Wellicht gaan cliënten van instelling liever naar ggz-instelling X omdat die de eigen bijdrage vergoedt. Oneerlijke concurrentie,zou je kunnen zeggen.

Innovatief

De bezuinigingen in de zorg slaan een bres in het bestaansrecht van ggz-instellingen. Maar er komen ook geluiden uit het veld dat de bezuinigingen een vliegwiel kunnen zijn om vernieuwingen te introduceren, meer innovatief te denken over zorg. Betalen van de eigen bijdrage door instellingen is dan niet zo innovatief, maar eigenlijk een gemakkelijke oplossing.

Vernieuwend?

Iedereen is inmiddels in de ban van de bezuinigingen. Er zijn nog maar weinig mensen die vol blijven houden dat er meer geld aan de zorg moet worden besteed. De crisis, Griekenland, Moody’s en panische politici doen hun werk. Ook de zorg moet inleveren. Een eigen bijdrage levert snel geld op. Maar vernieuwend?

Meneer van Lieshout

Het is de vraag of meneer Van Lieshout iets van vernieuwingen merkt. Gelukkig zwerft hij in Amsterdam over straat. Dat is goedkoper. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.