Voorbij de afvinklijstjes van de inspectie

Professionals in de zorg worden vooral met protocollen aangestuurd en dat neemt nog altijd toe. De databanken puilen uit, de kwaliteitskaders sturen erop aan en wie afwijkt van de regels loopt een gerede kans gestraft te worden. Blaming and shaming zijn geen uitzondering: zondaars prijken openlijk op zwarte lijsten. Hoewel het volgen van protocollen de zorg erg veel goeds brengt – en daar wil geen nadenkend mens van af – heeft het ook zijn prijs. Niet zozeer in termen van rompslomp en bureaucratie maar vooral op een veel dieper niveau.
Baart_Andries450.jpg

De nadruk ligt aanhoudend op de naleving van veelsoortige aanwijzingen. Dat dooft op den duur het eigen, vrije en morele waarnemings- en beoordelingsvermogen van professionals. Het perkt hun reflectievermogen sterk in en zet een premie op regelconformisme. Professionals worden meer gestimuleerd tot nadoen dan tot nadenken, meer tot toepassen dan tot zelf goed waarnemen en afwegen. In feite is de morele afweging wat goed is bij hen weggehaald en ingebouwd in het systeem: los van mensenwerk, gemechaniseerd. Moralicide, zegt men wel: het om zeep helpen van het morele beraadslagen.

Goede zorg kan het echter helemaal niet stellen zonder professionals die

4
350

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.