Home Blogs

Laatste blogs

Open brief: ‘Het vaccinatie-zwabberbeleid eist zijn tol’

Het Limburgse Zuyderland ziekenhuis luidt de noodklok over het ‘vaccinatie-zwabberbeleid’ van de overheid in een open brief. Het ziekenhuis heeft de eerste coronapatiënt opgenomen die een Astra-Zeneca-vaccin weigerde en hier nu spijt van heeft.
Tech

Blog: Digitalisering in de zorg vraagt om slimme regels

Digitalisering vereist een andere werkwijze in een organisatie en dus meer slimme, evidence-based regels en minder regels met een bedrijfseconomische focus. Dat stelt John van Rooij, informatie-architect en adviseur gegevensbescherming.
Personeel

Tien inzichten om zorgmedewerkers te behouden en te helpen groeien

Werkdruk, emotionele belasting en weinig ruimte voor fouten maken. Deze factoren dragen niet bij aan het werkgeluk van zorgmedewerkers. Maar hoe vergroot je dat werkgeluk wel? Sophie Bijloos ging samen met Elsbeth de Ruijter in gesprek met Annemieke Krijgsman, Karin Timm-van Ruitenburg en Bert van der Hoek. 
Personeel

Crisisbestrijding door het oog van de zorg

De covid-crisis heeft het belang laten zien van de expertise, kennis en kunde van verpleeg­kundigen. Terwijl in de publieke discussie ziekenhuisbestuurders, artsen en virologen domineren, waren het verpleegkundigen die voorjaar 2020 in korte tijd zorgorganisaties transformeerden tot ‘covid-huizen’. Verpleegkundigen kennen de zorgorganisaties waar zij werkzaam zijn door en door; de fysieke ruimten, beschikbare materialen, klinische […]
Eerstelijnszorg

Blog: Ondernemerschap en productieprikkels in de eerste lijn

De discussie over foute productieprikkels bij ondernemerschap beperkt zich tot de tweedelijnszorg. Intussen contracteren zorgverzekeraars jaarlijks tienduizenden kleine ondernemers in de eerstelijnszorg, constateert Martien Bouwmans. Hoe (on)wenselijk is dat?
Leiderschap

Column: Nog meer toezicht

Voor het toezicht in de zorg staat een fors wetgevingspakket in de planning. Zullen al deze verschillende wetten ertoe leiden dat de kwaliteit van het toezicht daadwerkelijk verbetert? Janbert Heemstra heeft zijn twijfels.
Tech

Blog: Verantwoord gegevensgebruik is een voorwaarde voor goede zorg

Het zorgvuldig en technisch kunnen uitwisselen van medische gegevens wordt van steeds groter belang, maar het ontbreekt zorgorganisaties op dit gebied vaak aan kennis en ervaring. Dat zien Martje Weusten en Sandra Mochel van PwC.
Tech

Wat de zorg van Fieldlab evenementen kan leren over innovatie en…

Zorgvisie-redacteur Sytse Wilman was aanwezig bij het Fieldlab evenement Nederland – Letland. De uitgebreide technologische ondersteuning verliep soepel, maar kende één cruciaal hiaat dat ook bij innovaties in de zorg voor problemen zorgt.
Leiderschap

Blog: Marktwerking en samenwerking kunnen samengaan

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spraken politici zich massaal uit tegen ‘marktwerking’ in de zorg. Bestuurswetenschapper Duco Bannink en organisatiewetenschapper Sierk Ybema van het Talma Instituut van de VU vinden echter dat overheidssturing een even kritisch oog verdient.