Home Blogs

Laatste blogs

Leiderschap
Simon Broersma 0496

Redactioneel: Wachten op september

Het is volop zomer. Den Haag is leeggestroomd; tussen begin juli en eind augustus is beleidmakend Nederland met vakantie. Tenminste, dat zou u denken.
Governance

Kuipers beperkt ACM in concentratietoezicht door opheffing verlaagde omzetdrempels

Het besluit om per 1 januari 2023 het verscherpte concentratietoezicht te beëindigen is niet goed doordacht en niet goed gemotiveerd, betoogt advocaat Linde Bremmer. De ACM had het besluit wellicht kunnen voorkomen.
Ggz
Gerard van den Berg

Verbod op wachtlijsten in de ggz juridisch onhaalbaar

Psychiater Gerard van den Berg hield in zijn vorige blog een pleidooi om ggz-aanbieders te verbieden wachtlijsten aan te leggen. De uitvoerbaarheid van die wens stuit op juridische bezwaren.
Tech
Sytse Wilman

Dol op faxen

Het lukt maar niet om de fax uit de zorg te krijgen. Pas als het lukt om alternatieven in te voeren, wordt de fax wat het al lang hoort te zijn, een museumstuk.
Preventie
Laura Blomaard

GGD’en, versterk uw rol binnen de publieke gezondheidszorg

Naast de oproep van GGD GHOR Nederland aan de staatssecretaris om te werken aan structurele niet-vrijblijvende preventie-infrastructuren, ligt hier ook een verantwoordelijkheid bij de GGD’en zelf, betoogt Laura Blomaard.
Ggz
Gerard van den Berg

Verbied wachtlijsten in de ggz

Wachtlijsten in de ggz zijn om verschillende redenen gruwelijk, schrijft psychiater Gerard van den Berg. Hij pleit er daarom voor dat het ggz-aanbieders verboden wordt om wachtlijsten aan te leggen. Daarnaast moeten ze worden verplicht om ex-patiënten bij een terugval binnen twee weken een afspraak aan te bieden.
Tech
Data Wijzen 660 440

Investeren in IT is investeren in patiënten

Een succesvolle transitie naar een datagedreven zorgoperatie vraagt om meer dan mooie puntoplossingen. Het technologische fundament en de regie ontbreken te vaak. De IT-afdelingen moeten de orkestrerende rol binnen de organisatie pakken.
Ggz
Uitgeput

Houd het vuur van de jonge psychiater brandend

Kosten noch moeite worden gespaard om psychiaters op te leiden en hen in te laten stromen in ggz-instellingen. Deze investeringen zijn vergeefs als er in het vervolgtraject onvoldoende steun wordt geboden en veel jonge psychiaters de ggz uitgeblust verlaten.
Kwaliteit
Aad de Groot

Vrije artsenkeuze is de motor van de marktwerking

Met het wijzigen van artikel 13 wordt de vrije artsenkeuze van verzekerden ingeperkt of zelfs geschrapt. Dat heeft grote gevolgen voor patiënten, voor zorgverleners en voor het machtsevenwicht tussen verzekerden, zorgverzekeraars en zorgverleners, schrijft bestuurder bij DSW Zorgverzekeraar Aad de Groot. ‘Afschaffen van artikel 13 betekent dat de zorgverzekeraar leidend wordt in het bepalen wat passende zorg is. Dat moeten zorgverzekeraars niet willen.’ DSW is dan ook nog steeds tegen alle vormen van inperking van de vrije artsenkeuze.
Tech
Innovatie Zv

De open deuren van ziekenhuisinnovatie

Gelukkig krijgen steeds meer zorginstellingen innovatie, 'vernieuwen om vooruit te komen', in hun DNA. Maar we zijn er nog lang niet. Want er wordt veel technologie ontwikkeld vanuit technologie, waar de zorgsector niet altijd op zit te wachten - want welk probleem los je eigenlijk op?