Home Blogs

Laatste blogs

Passende zorg

Opinie: Transitiepijn: Het zoveelste rapport over ons schurende risicovereveningsysteem

Mocht u als bestuurder in zorg en welzijn transitiepijn ondervinden kijk dan ook eens naar de verouderde werking van ons risicovereveningssysteem. Een gewaarschuwd bestuurder telt immers voor twee. Misschien valt het u dan op dat er meer nodig is dan kwalitatieve plannen en -projecten om te komen tot een toekomstbestendige zorg, betoogt Thomas Hoyng, bestuurder van Stichting Gezond met Zorg.
Governance
Bas van Schelven

Opinie: Dit betekent de Wet integere bedrijfsvoering voor zorgaanbieders

Het wetsvoorstel Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieder (Wibz) beoogt zorgaanbieders te verplichten om een integere bedrijfsvoering te waarborgen. Bas van Schelven, advocaat gezondheidszorg, bespreekt wat dit betekent, hoe zorgaanbieders dat moeten doen en meer.

Opinie: Verhalen zijn onmisbaar voor mensgerichte, passende ouderenzorg

Een verhalende manier van werken is essentieel om de kwaliteit van zorg voor ouderen te borgen. Het verhoogt ook het werkplezier van professionals en helpt een organisatie te leren. Dat schrijven verschillende onderzoekers op basis van onderzoeksprojecten die zij samen met zorgorganisaties hebben uitgevoerd.
Ziekenhuiszorg

Opinie: Sociale ziekenhuiszorg moet de standaard worden

Bij sociale ziekenhuiszorg worden afspraken gemaakt over het signaleren en samenwerken met partijen in het sociaal domein. Dat moet de standaardzorg worden, aldus Sanne van Eerden en Eric Steegers. "Er wordt (te) weinig gekeken naar de sociale risico’s en psychische factoren die bijdragen aan het ziekteproces van een patiënt."
Tech

Opinie: De veelbelovende mogelijkheden van AI-ontwikkelingen

Onlangs las Johan Augustijn een artikel in Zorgvisie waarin werd beschreven hoe AI artsen kan ondersteunen bij het voorbereiden van spreekuren. Dit is volgens hem slechts één voorbeeld van hoe AI de gezondheidszorg kan transformeren. "Het is cruciaal om alles aan te grijpen wat de zorg efficiënter kan maken, zodat we meer kunnen doen met hetzelfde aantal mensen. De ontwikkelingen in AI bieden hiervoor veelbelovende mogelijkheden."
Eerstelijnszorg
Martien Bouwmans, zorgstelselkenner en schrijver van Het zorgstelsel ontrafeld

Opinie: Problemen huisartsenzorg met faillissement Co-Med niet voorbij

Co-Med is failliet. Alleen al de simpele aankondiging dat betaling aan Co-Med via contractbeëindiging gestopt zou worden was voldoende om het faillissement in no time dichtbij te brengen. De zorgverlening, toch al onder de maat, verslechterde in hoog tempo, waardoor verantwoorde zorg niet meer mogelijk was.
Passende zorg

Column: Beter beleid maak je met elkaar

Al ruim twintig jaar draagt Anita Wydoodt vanuit verschillende rollen bij aan de gezondheidszorg in Nederland. In deze periode zijn systeemveranderingen doorgevoerd, zoals de Zorgverzekeringswet en het werken volgens kwaliteitssystemen. Deze veranderingen hebben volgens haar als groot nadeel dat het accent te veel is komen liggen op het systeem en verantwoording. Ten koste van vertrouwen in de professionals en cliënten.
Preventie

Redactioneel: Er is geen weg meer terug

Dinsdag 2 juli staan de nieuwe bewindslieden van VWS op het bordes met hun collega’s van het (eerste) kabinet-Schoof. Een kabinet dat, althans op papier, met een behoudende tot ronduit reactionaire blik naar de zorg kijkt. Alle ziekenhuizen open, ouderen weer in verzorgingshuizen en roken is een keuze.
Ziekenhuiszorg

Opinie: Is voorbereiding op concurreren al verboden?

De rechtbank Limburg boog zich recent weer eens over de ledenovereenkomst tussen een medisch specialist en een msb. Het msb had de betreffende ledenovereenkomst met onmiddellijke ingang opgezegd wegens schending van het concurrentiebeding. De specialist was namelijk voornemens een zelfstandig behandelcentrum te openen voor zorg die ook binnen het msb werd uitgevoerd.
Governance

Opinie: Is de nieuwe inrichting van Zuid-Limburgse zorg legitiem?

Hoewel de plannen voor het Heerlense ziekenhuis mooi zijn, rijst de vraag hoe legitiem de opzet is. Waarom kunnen en mogen de aangewezen partijen dit bestemmen? Er zijn tenslotte veel gemeenten in de regio Parkstad tegen de afbouw van het ziekenhuis.
Nieuwsbrief Abonneren