Home Blogs

Laatste blogs

Dure geneesmiddelen
Léon Tinke BG Pharma

Blog: Zorgverzekeraars speculeren met medicijntekorten

De farmaceutische groothandels kunnen een kwart miljoen geneesmiddelbestellingen niet krijgen. Driekwart van deze tekorten hangt samen met het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. Dat geeft grote zorg over de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Zonder corrigerende maatregelen stevenen we af op een ramp, waarschuwt Léon Tinke.
Kwaliteit
Jan Smelik NLZVE

Regioplannen: niet zonder de burger

Voor de beoogde zorgtransformatie is het van groot belang dat die wijziging niet over de hoofden van burgers heen gebeurt, maar in goed overleg mét die burger, beoogt Jan Smelik, algemeen coördinator NLZVE.
Leiderschap
Jorien van den Heuvel Vlirdens

Geen roosterbeleid zonder visie

Wat is er nodig voor een professionele personeelsplanning? En wat is het doel van de planning? Neem de tijd om met het directieteam stil te staan bij de dilemma’s waar je in de planning mee te maken hebt en investeer in een gedragen roosterbeleid.
Financiën
Martien Bouwmans

De Zorgverzekeringswet staat als een huis

Het einde van de Zorgverzekeringswet is nabij, schrijft Jeroen van den Oever in zijn veelgelezen opiniestuk op Zorgvisie. De oorzaak is volgens hem. Dan werkt de markt niet meer. Zijn voorstel: verander het stelsel: één regionale instantie die de zorgbudgetten verdeelt. Is dat de oplossing?
Personeel

Bikkelen in de zorg

De ervaren verpleegkundige Margret Kortooms-Visser vertelt waarom zij sinds vijf jaar haar baan in een algemeen ziekenhuis combineert met het zzp’er-schap, hoe dat uitpakte én waarom zij meedoet aan de protestacties tegen het cao-aanbod van de NVZ.
Leiderschap
Simon Broersma

Redactioneel: Een kwestie van vertrouwen

De onderhandelingen worden steeds complexer, de
Leiderschap
Douwe Biesma, bestuursvoorzitter LUMC

Column: Controle is te duur

Laten we iets minder toegeven aan onze controle-neiging in tijden van grote financiële uitdagingen, schrijft LUMC-bestuursvoorzitter Douwe Biesma in zijn column. 'Vertrouwen is belangrijker dan controle.'
Ggz

Zelfstandig gevestigde psychiater levert geen ‘lichte zorg’

Actiegroep ZGP aan Zet, ongeveer 230 vrijgevestigde psychiaters, uit haar teleurstelling over uitspraken van Bas Jurling, manager toezicht verzekeraars bij de NZa. Ook tekenen de psychiaters protest aan tegen de beeldvorming door NZa-directeur toezicht Karina Raaijmakers. Zij stelt dat er een toestroom van patiënten met lichte problematiek is naar de ggz.
Financiën
Joris Rijken AKD

Juridische to-dolijst voor VWS

Het zorgstelsel is volgens advocaat Joris Rijken toe aan groot juridisch onderhoud. Hij heeft een lijst opgesteld met actiepunten waarmee de overheid aan de slag kan.
Ggz
Tina Vreys psychiater

Zelfstandige psychiaters behandelen wel degelijk complexe patiënten

De afdeling Zelfstandig Gevestigde Psychiaters (ZGP) van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie is het niet eens met de uitspraak van Bas Jurling van de NZa in het Zorgvisie-artikel 'Koop cruciale ggz niet in via concurrentie'. Daarin zegt Jurling dat het voor de ZGP aantrekkelijker is om mensen met een lichte zorgvraag te helpen dan met een zware zorgvraag.