Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blokhuis: meer gezondheidswinst boeken met preventieakkoord

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Er is veel draagvlak en enthousiasme voor een nationaal preventieakkoord. Dat laat staatssecretaris Paul Blokhuis weten na vijf rondetafelgesprekken met betrokken partijen. Door middel van een preventieakkoord is ‘er met vereende krachten meer en sneller resultaat te halen om gezondheidswinst te boeken en gezondheidsverschillen te verkleinen’, aldus Blokhuis.
Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat de ggz-wachttijden hard aanpakken
Foto: Paul Blokhuis: 'De 288 miljoen euro is wel degelijk beschikbaar.'

Uit de gesprekken met onder meer patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten en sportverenigingen komt sterk naar voren dat er preventief meer ingezet moet worden op de thema’s roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. ‘Deze thema’s leiden tot een groot gezondheidsverlies en veroorzaken een hoge ziektelast’, zegt de staatssecretaris. Om met het preventieakkoord resultaten te bereiken, is er tevens een inzet op achterliggende problematiek nodig. 

Stevige ambities

De gesprekspartners hebben de mogelijkheden bekeken om middels samenwerking een verschil te maken en een preventieakkoord te kunnen vormgeven. ‘Deelnemers willen gezamenlijk de schouders eronder zetten’, vertelt Blokhuis. Tijdens de rondetafelgesprekken is er steun uitgesproken om concrete doelen te stellen en bij al bestaande programma’s aan te sluiten. Blokhuis wil daarom stevige ambities voor de lange termijn formuleren, zoals een rookvrije generatie, en concrete doelen en maatregelen treffen voor 2020. Bestaande instrumenten die goed werken en op breed draagvlak kunnen rekenen, kunnen worden ingezet.

Samenwerking

Om de ambitieuze plannen te realiseren, wil de staatssecretaris de samenwerking op nationaal en lokaal niveau over de domeinen heen versterken. ‘Op lokaal niveau wordt in diverse gemeenten een integrale aanpak gerealiseerd die effect sorteert, dit zou met een nationaal preventieakkoord verbreed moeten worden.’ Blokhuis wil afspraken maken die verder gaan dan vrijblijvende afspraken, waarbij partijen hun verantwoordelijkheid durven te nemen.

Preventieakkoord vormgeven

Uit de gesprekken blijkt dat er veel steun is voor het stellen van concrete doelen, maar dat preventie wel een kwestie van een lange adem is. ‘In dat verband zijn bestaande programma’s genoemd die effecten laten zien’, aldus Blokhuis. Het nationaal preventieakkoord komt niet in plaats van bestaande programma’s, maar kan deze wel intensiveren of versnellen. Het akkoord zal dan ook aansluiten op landelijke en lokale initiatieven.

De komende maanden gaat Blokhuis in overleg met de gesprekspartners de thema’s in een preventieakkoord vormgeven. ‘De eerste stap zal zijn om samen met partijen concrete, scherpe en ambitieuze doelen te stellen voor de korte en lange termijn.’ Middels drie deeltafels (roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik) kan er focus aangebracht worden in de doelen en maatregelen in het akkoord. Andere onderwerpen uit de gesprekken kunnen eventueel plek krijgen in een bestaand programma. 18 april vindt er een algemeen overleg Preventiebeleid plaats.

1 REACTIE

 1. Een preventieakkoord ? Komen de geneeskundige principes, die Virchow bij Bismarck tot het laten inrichten van krachtig preventief beleid liet brengen wel aan bod op een van de “Tafels”bij de staatssecretaris? Voorkomen is beter dan genezen. Jong geleerd is oud gedaan.Een kind hoort niet stil te zitten. De Geneeskunde in Nederland heeft de kennis hierover in veel leer -en studieboeken niet meer voorhanden. Zeker als het gaat om de kennis hoe je tijdens de groeifase tot een bepaalde optimalisatie in uiteindelijke vorm ( houding) en functionaliteit ( sterk , soepel, veerkrachtig etc.) van je lichaam moet komen.
  Zelf moet mijn generatie artsen terug naar de ( Duitstalige) leerboeken van het Propedeuse zoals Lehrbuch der Praktische Anatomie, waarin het oorzaak gevolg verhaal en de Vorm volgt Functie kennis van o.a Darwin in relatie met het groeiend lichaam nog goed beschreven worden. Het overstappen op Anglo-Amerikaanse leerboeken ( geen preventiekennis) is de volksgezondheid en zeker de gezondheid van de jeugd niet in de koude kleren gaan zitten. Het blijkt een hele dure grap te zijn gaan worden. In 2013 waarschuwden we in Medisch Contact voor de gevolgen: de Gameboygeneratie verleert haar gezonde houding.
  Het is opvallend dat er alleen maar biochemische issues op de tafels liggen ( rond alcohol, roken, vet, koolhydraten en suiker) en de biomechanische kant van leven en gezond zijn alleen rond MEER bewegen wordt behartigd door allerlei partijen. Dit terwijl het aantal blessures juist bij meer bewegen ( in sport en fysieke beroepen) schrikbarend aan het stijgen is.
  We hebben vanuit de vroegere kennis over hoe het kinderlichaam biomechanisch tot een gezond eindresultaat kan komen, in een tweetal brieven (Appèl)aan de Gezondheidsraad en in kopie aan de Vaste Kamercie VWS juist HOUDING en GOED BEWEGEN weer voorop gesteld en de lang bestaande kennis over de vele negatieve gevolgen voor de gezondheid van het kinderlichaam door veel en veel verkeerd te zitten weer uitgelegd. Er is voldoende wetgeving indertijd gekomen, om de preventietaak van de Overheid in Jeugdgezondheid ( o.a de jeugd nakijken op houding, Kamervragen Dijkstra en Bruins Slot) ) en Onderwijs ( inhoud oorspronkelijke gymnastiek in de wet van 1941 was een hygienemaatregel) . Maar afdwalen van de kern van de Gezondheidsleer en wachten op de voorspelbare tsunami aan chroniciteit in de Ziekteleer werden eveneens met de hand aan de geldknop ( bezuinigen) gesanctioneerd.
  De Overheid heeft de taak, waar Bismarck ( uiteindelijk door druk vanuit artsen) voor ging: zorg dat de jeugd beschermt wordt tegen alle negatieve invloeden, die hun gezonde ontwikkeling in de weg zitten. Vanaf de wieg tot volwassenheid werd het biomechanische aspect naast gezonde voeding bijna integraal aangeboden . Tot de jaren zestig en alles anders moest. Die kaart moet dus terug op tafel.
  Houding Netwerk Nederland exploreert dit preventieveld weer en vraagt er aandacht voor. info@houdingnet.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.