Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blokhuis wil Wlz openstellen voor ggz-cliënten

Redacteur Zorgvisie
Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt opengesteld voor mensen met een psychische stoornis. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat de ggz-wachttijden hard aanpakken
Foto: Paul Blokhuis: 'De 288 miljoen euro is wel degelijk beschikbaar.'

Blokhuis wil eerst onderzoek laten doen naar de effecten van het openstellen van de Wlz voor ggz-cliënten. Hij wil zeker weten dat er geen belemmeringen zijn voor de uitvoering van dit plan. ‘Op dit moment ben ik bezig de budgettaire consequenties in kaart te brengen. Zo zal ik onderzoek laten doen naar de tarieven die gemeenten hanteren als het gaat om beschermd wonen’, schrijft de staatssecretaris. ‘Daarnaast is er nog een aantal belangrijke zaken die aandacht behoeven zoals een zorgvuldige indicatiestelling, het maken van passende zorgprofielen en de gevolgen voor de risicoverevening in de Zvw.’

Budgettaire consequenties ggz in Wlz

De staatssecretaris denkt dat er begin 2018 duidelijkheid zal zijn over de budgettaire consequenties. ‘Het is mijn streven om in het najaar van 2018 een wetsvoorstel voor te leggen aan de Raad van State, als uit de in kaart gebrachte effecten geen belemmeringen naar voren komen.’

Geen beslissing openstellen Wlz voor ggz-cliënten

Voormalig staatssecretaris Martin van Rijn liet in juni van dit jaar weten nog geen beslissing te kunnen nemen over het openstellen van de Wlz voor mensen met een psychische stoornis. Uit onderzoek van onderzoeksbureau HHM bleek toen dat er tussen 11 duizend en 16 duizend cliënten zijn die er gebruik van zullen maken als de Wlz wordt opengesteld voor ggz-cliënten. ‘Gezien dit aantal cliënten zal het gaan om forse budgettaire verschuivingen tussen de diverse domeinen, die nog nader onderzocht moeten worden’, schreef hij destijds.

1 REACTIE

  1. Als mensen nog steeds niet inzien dat deze overheid het zo lang mogelijk probeert uit te stellen, dan hebben ze onder een steen geleefd. Onderzoek naar nieuwe beschermd wonen profielen en de bedragen erbij hoeft helemaal niet. Zo’n beetje alle ZZP’s zijn 1 op 1 hooguit ge-renamed naar de WLZ met dezelfde bedragen. Enige wat ze moeten doen is als ze alle mensen met een beperking gelijk willen behandelen, de lichte ZZP’s enkel toegankelijk te maken in de WLZ als je echt beschermd woont. Vg (verstandelijk gehandicapten zorg) pakketen 1,2 3 en 4 kun je vergelijken met GGZ zzp1,2,3 en vier. Dat betekend dus dat net zoals bij grond VG de profielen ggz c1 en c2 enkel toegang tot de WLZ hebben als beschermd wonen in een instelling gewenst is, anders WMO. profielen c3,c4 en c5,c6 en c7 zal je ook thuis moeten kunnen wonen in de WLZ.

    Ze moeten vaart gaan maken. platform GGZ moet eisen dat alles laatste onderzoeken 1 juli 2018 afgerond zijn en dat op zijn LAATST vanaf 1 januari 2019 de groep toegang gaat krijgen. De wet moet direct ingaan, omdat de overheid de GGZ zorg heeft verwaarloost, verzuimt heeft deze groep mede toegang te geven en ongelijk heeft behandeld. Anders moet aangifte volgen wegens ongelijke behandeling en verwaarlozing. (weet je nog de woorden, kaf van het kort scheiden, waar duidelijk de negatieve ondertoon naar mensen met een ggz aandoening werd gewezen?
    Platform ggz moet nu is echt gaan opkomen voor zijn cliënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.