Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boetes voor zorginstellingen die gegevens achterhouden

Redactie Zorgvisie
De NZa heeft de afgelopen jaren vijf boetes uitgedeeld aan zbc’s en ziekenhuizen omdat zij hun gegevens voor het dbc-informatiesysteem (DIS) niet op tijd hadden aangeleverd. Tegen 136 zorginstellingen loopt momenteel een procedure.

Ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en categorale instellingen zijn verplicht om maandelijks gegevens te sturen naar het DIS. De NZa houdt hierop toezicht.

Boetes

Wanneer een zorginstelling in gebreke blijft, krijgt deze eerst een waarschuwing. Als de gegevens vier weken daarna nog niet binnen zijn, volgt een dwangsom. De hoogte van de dwangsom varieert per instelling. Hoe hoog de bedragen zijn, wil de NZa niet zeggen. “Wij zijn anders bang dat de zorginstellingen de boetes gaan incalculeren”, aldus een woordvoerder. Dreigen met boetes werkt volgens haar wel. “Het gaat steeds beter. Uiteindelijk levert bijna iedereen toch gewoon de gegevens aan”.

Onderzoek Dbc-onderhoud

Uit onderzoek dat Dbc-onderhoud gisteren publiceerde, blijkt dat vooral zbc’s hun informatie niet of te laat toesturen. Ook veel vrijgevestigd psychiaters, psychologen en psychotherapeuten komen hun verplichtingen niet na.

Vertekening

Het DIS vormt de basis van het hele dbc-systeem in de zorg. Elk jaar analyseert Dbc-onderhoud de gegevens om een beeld te krijgen van het totaal aan verrichtingen. Als er te weinig data beschikbaar zijn van bijvoorbeeld zbc’s kan dat vertekening geven van de resultaten. Daarmee doet het volgens een woordvoerder “geen recht aan de productie van die specifieke zorgaanbieders.” Dat kan betekenen dat verschillen in zorgkosten onzichtbaar blijven. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Dbc’s op weg naar totale chaos

‘Overschrijding specialisten veel lager dan 400 miljoen’

Medisch specialisten goochelen met dbc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.