Ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en categorale instellingen zijn verplicht om maandelijks gegevens te sturen naar het DIS. De NZa houdt hierop toezicht.
Boetes
Wanneer een zorginstelling in gebreke blijft, krijgt deze eerst een waarschuwing. Als de gegevens vier weken daarna nog niet binnen zijn, volgt een dwangsom. De hoogte van de dwangsom varieert per instelling. Hoe hoog de bedragen zijn, wil de NZa niet zeggen. “Wij zijn anders bang dat de zorginstellingen de boetes gaan incalculeren”, aldus een woordvoerder. Dreigen met boetes werkt volgens haar wel. “Het gaat steeds beter. Uiteindelijk levert bijna iedereen toch gewoon de gegevens aan”.
Onderzoek Dbc-onderhoud
Uit
Vertekening
Het DIS vormt de basis van het hele dbc-systeem in de zorg. Elk jaar analyseert Dbc-onderhoud de gegevens om een beeld te krijgen van het totaal aan verrichtingen. Als er te weinig data beschikbaar zijn van bijvoorbeeld zbc’s kan dat vertekening geven van de resultaten. Daarmee doet het volgens een woordvoerder “geen recht aan de productie van die specifieke zorgaanbieders.” Dat kan betekenen dat verschillen in zorgkosten onzichtbaar blijven. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)
Lees ook: