Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Bonus CEO drijft Amerikaanse zorgkosten op

CEO’s van grote Amerikaanse zorgorganisaties krijgen tot miljoenen dollars aan bonussen als zij doelen halen voor omzetgroei. De bonuscultuur is een belangrijke oorzaak voor de stijgende zorgkosten in de VS, concluderen Kaiser Health News en ABC News.
Bonus CEO drijft Amerikaanse zorgkosten op

De Amerikaanse gezondheidszorg is de duurste van de wereld. Amerikanen besteden ruim 17 procent van het bruto binnenlands product aan zorguitgaven. Nederland, nummer 2 in de OESO-lijst (cijfers uit 2010), doet het met 12 procent. De klassieke verklaring is dat het systeem van marktwerking dokters stimuleert om zo veel mogelijk behandelingen te doen, omdat ze daardoor meer inkomen krijgen. Dat de mensen die aan het roer staan in ziekenhuizen dezelfde prikkel in overtreffende trap hebben, is minder bekend. CEO’s krijgen forse bonussen als zij hun targets voor omzetgroei behalen. Dus welk signaal geven de bazen van zorgorganisaties aan

4
22

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.