Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Borgstellingen voor Orbis zijn binnen

Medisch en Zorgconcern Orbis heeft de borgstellingen rond van de Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg en zorgverzekeraar CZ. Met deze garantstellingen voor een lening van totaal tussen de vijftien en twintig miljoen euro, kan het concern eindelijk de nodige reorganisatie financieren. De banken ABN AMRO en Fortis hebben zich bereid verklaard op basis van deze borgstellingen de lening te financieren.

Het bestuur van Orbis maakte de voortgang deze week via interne communicatie bekend aan haar personeel. Het enige wat nog moet gebeuren voordat de reorganisatie van start kan, is dat er zekerheid komt over de sloop van het oude ziekenhuis op locatie Walramstraat. Dat is een voorwaarde die de gemeente aan de borgstelling heeft verbonden. “Het enige waar we nu nog op wachten is het einde van de aanbestedingsprocedure voor een sloopbedrijf”, zegt Orbis-woordvoerder Paul ’t Lam. “Wanneer dat klaar is, hebben we aan de voorwaarden van de het Waarborgfonds, het College Sanering en de gemeente voldaan en kunnen we de lening krijgen. Op basis van de gemaakte voortgang hebben wij het vertrouwen dat wij nog dit jaar met de personele reorganisatie kunnen starten.”

Overbruggingskrediet Orbis

Naast de borgstellingen heeft Orbis ook een verlenging van de banken weten te krijgen van het overbruggingskrediet ter grootte van 180 miljoen euro. De continuïteit van het bedrijf is met deze verlenging ook gewaarborgd, aldus van ’t Lam.

Personele afvloeiingen

Uiterlijk 15 november krijgt het personeel meer te horen over de voortgang. “Het is voor het personeel een pijnlijk lange procedure gebleken”, zegt ’t Lam. “Toen we in mei in de gaten kregen dat we keiharde borgstellingen nodig hadden, dachten we dat veel sneller te kunnen regelen. De reden dat de ondertekening van de overeenkomsten zo lang heeft geduurd, heeft alles te maken met de juridische en financiële complexiteit van en de onderlinge samenhang tussen de overeenkomsten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Garanties aan Orbis voorlopig niet rond

Orbis lijdt ruim 23 miljoen verlies

Orbis stelt reorganisatie voorlopig uit

Orbis krijgt uitstel van IGZ

1 REACTIE

  1. per 1 december a.s. begint dan de reorganisatie. Afgedwongen door de gezamenlijke vakbonden. Echter, het benodigde geld voor het uitvoeren van het sociaal plan en het addendum is er nog steeds niet. Redeen, de 2 van de 4 borgstellers (CZ en gem. Sittard) hebben hetzelfde onderpand voor de borgstelling gebruikt, namelijk het oude Maaslandziekenhuis. Daar trapt geen enkele bank in. Dus er gaat gereorganiseerd worden zonder dat er voor het personeel de zekerheid is op een fatsoenlijke vertrekregeling. Hoe kunnen de vakbonden hiermee in vredesnaam akkoord gaan?
    Dit kan toch nooit in het belang van medewerkers zijn. De meerderheid van de medewerkers heeft voor deze actie totaal geen begrip. Gaat het er bij de bonden alleen om, om maar een akkoord te kunnen tekenen. Ik dacht dat ze er voor de achterban waren. Ik ben zelf jarenlang lid van de FNV. Maar dit is niet wat ik van een vakbond verwacht.
    Ook na diverse mails, blijven ze volhouden dat dit een goede actie zou zijn en dat de leden dit zouden hebben goedgekeurd, Nou, van een ledenraadpleging heb ik als contactpersoon namens een tehuis van Orbis nooit iets gehoord. Laat staan dat er goedkeuring aan is gegeven. Als Orbis de hele financiering maar lang genoeg uitgesteld krijgt, gaat straks iedereen met de blote kont de straat op.
    Telkens wordt namens Orbis gemeld dat ze in een afrondende fase zitten aangaande de financiering van het sociaal plan. dat horen we echter al vanaf mei van dit jaar. Ik en met mij heel veel collega’s, geloof er niet meer in.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.