Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bos roomt Wmo-winst gemeenten af

Dertig miljoen euro van de 228 die gemeenten hebben bespaard op de uitvoering van de huishoudelijke hulp vloeit terug in de schatkist. Dat hebben minister Bos van Financiën en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken.

De afspraken zijn het resultaat van bestuurlijk overleg tussen de ministeries van Financiën en VWS en de VNG over het gemeentelijke

budget voor 2009. Basis voor de afspraak is het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar de gemeentelijke Wmouitgaven

in 2007. Het SCP concludeert dat de gemeenten 228 miljoen euro hebben overgehouden. Dat is 38 miljoen euro meer dan het ministerie van VWS in februari had geschat.

Hogere uitvoeringskosten

Het SCP adviseert om zestig miljoen te laten terugvloeien in de staatskas, maar uiteindelijk is besloten om dat te beperken tot dertig miljoen. Gevreesd werd dat gemeenten anders in financiële problemen zouden komen, omdat de uitvoeringskosten voor de Wmo in 2009 naar verwachting fiks omhoog gaan. Dat komt doordat staatssecretaris Bussemaker door een wetswijziging de inzet van alfahulpen vanaf 1 januari 2009 bemoeilijkt. Thuiszorgorganisaties zullen dan veel vaker hun vaste personeel inzetten. Daaraan zijn hogere kosten verbonden. Gemeenten mogen daarom van de 228 miljoen euro die ze hebben bespaard, zelf bijna tweehonderd miljoen houden. Daarvan moeten ze wel de hogere uitvoeringskosten in 2009 betalen.

Gestraft

Daarnaast claimden gemeenten extra geld voor de uitvoering van de Wmo in 2007, maar die kosten moeten ze ook betalen van de tweehonderd miljoen euro die ze hebben bespaard. Lokale wethouders vinden dat ze worden gestraft voor hun zuinigheid. Wethouder Hans-Martin Don van Eindhoven zegt dat het kabinet zich niet aan eerdere afspraken houdt. Zo zouden hogere uitvoeringskosten uit 2007 worden gecompenseerd. Don onderhandelt namens de VNG met het ministerie van VWS over de Wmo, maar was niet betrokken bij de afspraken tussen Bos en de VNG. Die zijn gemaakt door de VNG-werkgroep die over financiën gaat. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Gemeenten zitten op 200 miljoen Wmo-geld’

Cliënten en gemeenten: ‘Wmo anders aanpakken’

Het kon beroerder

Extra Wmo-geld voor 70 gemeenten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.