Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bouman GGZ: Duizend cliënten in de goot

Redacteur Zorg+Welzijn
In Rotterdam en omstreken zullen zo’n 1000 ggz-cliënten geen zorg meer kunnen ontvangen. Er gaan bovendien 90 volledige arbeidsplaatsen verloren als gevolg van de bezuinigingen in de ggz. In een brandbrief aan het gemeentebestuur kondigt Bouman GGZ aan taken te schrappen met als gevolg dat het leefklimaat in de stad zal verslechteren.
Bouman GGZ: Duizend cliënten in de goot

De ggz-instelling in Rotterdam en omstreken wil “noodgedwongen” een aantal taken afstoten en locaties sluiten “als gevolg van een opstelsom van bezuinigingen van het Rijk en de gemeente Rotterdam”. Gevolg is dat zo’n 1000 patiënten geen zorg meer krijgen en 90 arbeidsplaatsen verloren gaan. Bouman GGZ waarschuwt in een brandbrief aan het college van B en W dat “het gaat om de meest kwetsbare mensen, die zonder adequate behandelingen, zorg en begeleiding zichzelf en hun omgeving schade berokkenen”.

Omzetverlies

Bouman GGZ heeft uitgerekend dat de instelling door de bezuinigingen een omzetverlies van 7 miljoen euro zal moeten rechtbreien. In de begroting van het ministerie van VWS wordt een tariefsmaatregel in de Zorgverzekeringswet aangekondigd. Daarnaast wordt een korting op budgetten doorgevoerd en een aantal pakketmaatregelen. “Het Rijk stoot een aantal taken af richting gemeenten, maar ook uw gemeente heeft bezuinigingen aangekondigd.”

Geen goed beeld

De bezuinigingsmaatregelen zijn niet meer op te vangen met doelmatigheidsmaatregelen, aldus bestuursvoorzitter Czyzewski in de brandbrief. “Bovendien beoogt de minister expliciet een vermindering van de vraag. We kunnen ons niet aan de conclusie onttrekken dat de minister geen goed beeld heeft van het soort patiënten waar een instelling als de onze voor werkt. Wij kunnen nu niet anders dan de taken die uw gemeente niet meer financiert schrappen, en de door de

minister gewenste vermindering van de zorgconsumptie in formatievermindering tot uitdrukking brengen. Met de gevolgen voor patiënten van dien.” Czyzewski stelt het college voor “een en ander nader te bespreken gezien de gevolgen voor het leefklimaat in de stad.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Bouman GGZ tegen rode kaart in Rotterdam

NZa maakt nieuwe tarieven voor ggz

Ggz wil tarieven slim korten

3 REACTIES

  1. Bonussen daar gelaten denk ik dat de gemeente Rotterdam met het inzetten van het ACT team en het (mogelijk) financieren van het Farc team van Het Dok in een belanmgrijke mate bijdraagt aan de zorg voor een groep die ook binnen de GGZ valt. Zeggen dat je zorg ver leent betekend dat er meerdere zorgverlenende instellingen zijn die van ‘de grote pot meesnoepen’. Maak je positie sterker en dan zal er in het hulpverleningsland een aantal; instellingen afvallen of geen aleenheerschappij meer hebben

  2. Lees alle reacties
  3. Ja, het is heel erg dat er zoveel bezuinigd moet worden in de GGZ. Hoeveel euro scheelt het als we alle bestuurders in de GGZ met ingang van 1 januari 2012 FATSOENLIJK gaan belonen, in plaats van OVERMATIG? Leve de Balkenende-norm! Weg met de bonussen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.