Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bouwbesluit dupeert de zorgsector

De nieuwe bouwregels die minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft opgesteld voor de bouwsector jagen zorginstellingen op kosten. Volgens een analyse van de Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) kunnen deze kosten oplopen tot 1,5 miljard euro.
Bouwbesluit dupeert de zorgsector

Het zogeheten Bouwbesluit is bedoeld om het aantal regels voor bouwprojecten met ruim dertig procent te verminderen. Het bevat nieuwe eisen voor het (ver)bouwen, het gebruik, de staat en de sloop van gebouwen. Deze eisen waarborgen de minimaal gewenste kwaliteit en veiligheid.

Verbeteringen

De aangescherpte regels in het besluit nopen zorginstellingen om een groot aantal wijzigingen door te voeren, onder andere op het gebied van de brandveiligheid. “Alleen al het aanpassen van vluchtroutes is een grote kostenpost”, zegt André Bode van TNO-DuCHA. Zijn organisatie becijferde al eerder dat het nieuwe Bouwbesluit een miljard euro aan extra kosten zou betekenen voor de zorgsector. “Je kunt je afvragen of de verbeteringen in de brandveiligheid wel opwegen tegen de hoge kosten die van de sector gevraagd worden, zeker in deze tijd van bezuinigingen.”

Enorme strop

Vooral voor instellingen die nieuwbouw in voorbereiding hebben, betekenen de regels een enorme strop. Maar ook zorginstellingen zonder nieuwbouw kunnen gedwongen worden om te gaan bouwen of verbouwen om aan de nieuwe regels te voldoen.

Terugdringen van regels

Los van de extra kosten, krijgen instellingen ook te maken met extra regelgeving. Dit terwijl het doel van het Besluit juist is het aantal regels terug te dringen. Het ministerie van BZK introduceert in het besluit nieuwe termen waardoor bestaande handboeken en softwarepakketten onbruikbaar zijn geworden. “De toelichting die het ministerie van BZK geeft op het Bouwbesluit is eigenlijk in tegenspraak met de regeling zelf”, zegt Bode. “Het Besluit zou immers geen zwaar effect mogen hebben, maar dat heeft het duidelijk wel.”

Procedure

Er is ook kritiek op de procedure waarmee het besluit tot stand is gekomen. In een eerdere fase is het Besluit al eens afgewezen door een externe toetsingscommissie. Voor deze nieuwe variant is er echter geen externe commissie ingesteld.De NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en de Nederlandse Vereniging van facility-professionals in de zorgsector zijn inmiddels een campagne gestart tegen het besluit. De inzet van het protest is dat het Bouwbesluit met al zijn fouten terug naar de tekentafel gaat. Bode: “Maar het is de vraag of dat lukt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bouwbelangen

Brabantse bouwers richten zich op zorgsector

Ophef over kwijtschelden bouwleges Meander MC

Go Cure-regeling voor bouw ziekenhuizen verlengd

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Een besluit terugdraaien waar Donner zijn handtekening onder heeft gezet? Dan ken je Donner nog niet! Sterkte met het vechten tegen deze bierkaai.
    Ook niet toevallig dat er voor dit laatste besluit geen externe commissie is ingezet, Donner kennende….
    Typisch overheid, regelgeving terugdringen en het wordt er alleen maar erger op. Trouwens, in Nederland hebben we evenveel ambtenaren als in Griekenland: 30% van de beroepsbevolking……

  2. Lees alle reacties
  3. Wanneer stopt het: Budgetkortingen die je onterecht door de strot worden geduwd, extra kosten vanwege dit bouwbesluit, hogere kosten voor medicijnen i.v.m. marktwerking bij apothekers… waar gaan we heen mensen??..inderdaad..naar de kl*t*n.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.