Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwcollege komt met tool huisvestingslasten

UTRECHT - Het College bouw zorginstellingen heeft een instrument ontwikkeld waarmee de gemiddelde jaarlijkse huisvestingslasten berekend kunnen worden. Het Bouwcollege wil het zogeheten LCC-model (life cylce costing) eind dit jaar bij de eerste zes ziekenhuizen inzetten en vervolgens verder verfijnen.

Ziekenhuizen zijn tot nu toe gewend om alleen naar de bouwkosten te kijken. Als ze echter in de nabije toekomst, zoals minister Hoogervorst heeft aangekondigd, verantwoordelijk worden voor de totale huisvestingslasten, zullen ze ook rekening moeten houden met de exploitatielasten.

Levensduur

In het in opdracht van het Bouwcollege ontwikkelde LCC-model wordt behalve naar de bouwkosten ook naar de exploitatiekosten, de kosten voor eventuele noodzakelijke aanpassingen, de levensduur en de aanpasbaarheid van gebouwen gekeken.

Keuzes

Met behulp van het nieuwe instrument kunnen ziekenhuizen berekenen wat de jaarlijkse huisvestingslasten zijn bij verschillende keuzes. Bijvoorbeeld als een ziekenhuis overweegt om twee locaties samen te voegen tot één nieuw ziekenhuis of moet kiezen tussen een oud gebouw renoveren of nieuwbouw plegen.

Tranches

Het Bouwcollege benadrukt dat bij de inzet van het instrument de expertise van het college noodzakelijk is. Het college wil daarom het LCC-instrument in tranches bij ziekenhuizen implementeren. In november zal begonnen worden met de eerste zes ziekenhuizen. Het is de bedoeling dat er ook een LCC-instrument voor de care ontwikkeld wordt. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.