Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwen op eigen risico te riskant

Redactie Zorgvisie

MAARSSEN – Ziekenhuizen kunnen beter niet op eigen risico bouwen. De brief waarin minister Hoogervorst hiervoor toestemming geeft, bevat teveel onduidelijkheden. Dat stelt jurist Klaas Meersma in een in opdracht van de NVZ vereniging van ziekenhuizen verrichte analyse van de brief van de minister.

Op 2 juni dit jaar schreef minister Hoogervorst dat ziekenhuizen die niet op de zogeheten bouwprioriteitenlijst staan toch mogen bouwen. Maar ze moeten dat dan wel op eigen risico doen: de bouwkosten zullen niet vergoed worden door middel van nacalculatie. De ziekenhuizen zullen die moeten zien terug te verdienden door middel van nog in te voeren integrale tarieven waar de huisvestingslasten in verwerkt zijn.

Onvoldoende

Meersma schrijft in zijn analyse dat de brief van Hoogervorst “volstrekt onvoldoende” duidelijkheid biedt over het bouwen zonder nacalculatie. “Het voorstel is zodanig onuitgewerkt dat het voor instellingen bijzonder moeilijk lijkt om op basis daarvan te gaan bouwen.” Zo is het op dit moment nog onduidelijk wanneer de integrale tarieven worden ingevoerd. Meersma verwacht daarom dat de financiering van de bouwplannen met een “toelating zonder nacalculatie” dan ook de nodige problemen zullen oproepen.

Nacalculatie

Het College bouw zorginstellingen heeft aangegeven dat indien een ziekenhuis ervoor kiest om zonder nacalculatie te bouwen, het niet meer mogelijk is om terug te keren naar de reguliere procedure mét nacalculatie.

Inmiddels hebben het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Gelre Zziekenhuis in Zutphen van Hoogervorst toestemming gekregen om voor eigen rekening en risico te bouwen. De NVZ heeft het minsterie van VWS om meer duidelijkheid gevraagd. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.