Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bouwende ziekenhuizen krijgen nul op rekest

Mark van Dorresteijn
Bouwende ziekenhuizen die in financiële nood komen hoeven niet te rekenen op extra compensatie. Dat staat op gespannen voet met Europese regels voor staatssteun, schrijft minister Klink van VWS aan de Tweede Kamer.
Bouwende ziekenhuizen krijgen nul op rekest

In de brief gaat Klink in op de financiële consequenties van het controversieel verklaren van zijn plannen voor de financiering van ziekenhuizen. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen wilde van Klink weten welke maatregelen hij dit jaar gaat nemen om te voorkomen dat zes ziekenhuizen failliet gaan. Maar minister Klink schrijft dat het juridisch kwetsbaar is om specifiek ziekenhuizen te compenseren die in financiële problemen komen door het uitblijven van duidelijkheid omtrent de vergoeding voor de kapitaallasten. “Het is namelijk niet mogelijk aan de hand van objectieve kenmerken aan te tonen dat deze ziekenhuizen onevenredig nadeel ondervinden ten opzichte van de andere ziekenhuizen. Additionele financiële voorzieningen zullen naar verwachting kwetsbaar zijn in het licht van Europese staatssteunregels.”

Generieke overgangsregeling

Wel is de minister van plan een generieke overgangsregeling te treffen, maar die gaat alleen door als de Tweede Kamer alsnog groen licht geeft voor de invoering van prestatiebekostiging. Die generieke regeling moet ziekenhuizen duidelijkheid geven over de toekomstige vergoeding van kapitaallasten. Alhoewel alle ziekenhuizen een beroep kunnen doen op deze regeling, zal hij vooral ziekenhuizen compenseren die het meest geraakt worden door de introductie van risicodragendheid.

Jaarrekening en accountantsverklaring

De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt dat de brief van Klink nog onvoldoende duidelijkheid biedt. NVZ-woordvoerder Jacques Bettelheim: “Linksom of rechtsom moet er een oplossing komen voor de kapitaallasten. Dat gaat alle ziekenhuizen aan. Ziekenhuizen moeten uiterlijk 1 april hun jaarrekening indienen. Dat kunnen ze nu niet vanwege de onzekerheid. Leveren ze de jaarrekening niet in voor 1 april, dan krijgen ze geen accountantsverklaring. Zonder accountantsverklaring zijn banken nog terughoudender bij het verstrekken van leningen en zullen ze lopende leningen nog eens kritisch tegen het licht houden.”

Toereikende compensatie

Arjan Hakbijl, partner bij accountancykantoor PwC stelt dat ziekenhuizen pas met de nieuwe regels voor jaarverslaglegging kunnen werken als Klink duidelijkheid geeft over een toereikende compensatie van kapitaallasten. “Anders is er eigenlijk geen andere uitweg dan de nieuwe regels maar een jaartje uit te stellen.” (Zorgvisie – Bart Kiers en Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ziekenhuizen kunnen fluiten naar bouwgeld

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

‘Bouwplannen nog te veel gericht op kortetermijndenken’

‘Faillissement dreigt voor ziekenhuizen om bouwkosten’

Kabinet verdeelt extra bouwgeld

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Als ZiekenhuisOndernemer moet je je als Ziekenhuisbedrijf zien als Ondernemer. Wereldbedrijven als Unilever ; Air France KLM ; SHELL ; etc. komen in Januari 2010 met jaarcijfers ,hoe het afgelopen jaar gegaan is. Waarom kunnen MKB bedrijven als Ziekenhuizen ( hebben geen Miljarden Omzet Wereldwijd ) in NL dat niet ?
    Voor Nieuwbouw als Ziekenhuis moet je als eerste een OndernemersPlan hebben met een Kosten/Baten Analyse. Belangrijk voor de financiering bij de Bank en eventueel een Staatsgarantie, als het nog mogelijk is.
    Kijkend naar de Miljarden die de Overheid de komende jaren nodig heeft. O.a. hypotheekrente aftrek gaat w.s. verdwijnen ; meer betalen voor de Zorg ; Eigen Bijdrage gaat omhoog; Vergoeding van de Zorgverzekeringen wordt steeds minder ; etc. De drempel wordt voor zwakkere groepen in de samenleving steeds hoger !
    De Politiek is nu aan het woord.

  2. Lees alle reacties
  3. Ziekenhuizen moeten uiterlijk 1 april hun jaarrekening indienen. Dat kunnen ze nu niet vanwege de onzekerheid. Leveren ze de jaarrekening niet in voor 1 april, dan krijgen ze geen accountantsverklaring.
    Lijkt me niet dat het afgegeven / krijgen van een accountantsverklaring afhankelijk is van een datum. En 1 april (grap?), volgens mij moet ziekenhuizen uiterlijk op 1 juni hun jaarrekening deponeren.
    Dat de huidige onzekerheid het lastig maakt aan de nieuwe verslaggevingsregels te voldoen is wel waar. Probleem is dat de RJ richtlijnen en de regelingen vanuit VWS onvoldoende (qua timing) op elkaar zijn afgestemd. Misschien het voorbeeld (uitstel) van de andere zorgsectoren volgen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.