Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bouwimpuls care zwaar overtekend

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen hebben massaal een beroep gedaan op de bouwimpuls voor de care. De goedgekeurde bouwprojecten kosten 338 miljoen euro, terwijl er 160 miljoen euro beschikbaar is.
Bouwimpuls care zwaar overtekend

Dat heeft staatssecretaris Bussemaker van VWS bekendgemaakt in een overleg met de Tweede Kamer over het scheiden van wonen en zorg. De regeling werd vorig jaar in het leven geroepen om de bouw in de care te stimuleren. Zorginstellingen konden afgelopen najaar plannen, vergezeld van een door banken geaccodeerde financiële onderbouwing, indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die heeft voor totaal aan 338 miljoen euro aan projecten bij 79 instellingen goedgekeurd, terwijl er maar 160 miljoen euro beschikbaar is.

Selectie

Volgens de staatssecretaris heeft de NZa uit de goedgekeurde projecten een selectie gemaakt. Daarbij is vooral gekeken naar projecten waarmee snel kan worden gestart. De 160 miljoen euro moet namelijk dit jaar worden uitgegeven, anders vloeit het geld terug in de staatskas. De NZa heeft de brieven aan de gelukkigen onlangs de deur uitgegaan. Branchevereniging ActiZ zou graag zien dat voor de overige goedgekeurde projecten alsnog financiering wordt gevonden. Bussemaker zei dat dit nog onderwerp van studie is.

Meerbedsplaatsen

Met het geld kunnen meerbedskamers in verpleeg- en verzorgingshuizen worden afgebouwd. Volgens de staatssecretaris zullen er 3400 meerbedsplaatsen verdwijnen op een totaal van 8700. Ook voor de gehandicaptenzorg kunnen verouderde zorginstellingen, de zogeheten rode en oranje gebouwen, worden vernieuwd of vervangen. Daar verdwijnen 2700 meerbedsplaatsen op een totaal van 4800. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

bouwimpuls

Bussemaker wil af van meerbedskamers

Bouwgeld verzorgingshuizen een aanfluiting

Zorgvisie nieuwsbrief

Interesse in meer achtergronden? Lees het volledige verslag van Algemeen Overleg in de papieren nieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. Kijkend wat er op dit moment gaande is met de Economische recessie , moet de Overheid zeker de Werkgelegenheid stimuleren in de vorm van het stimuleren van o.a. de Bouw;Sociale bouw ;etc.Met de Banken zijn we TE voorzichtig mee omgegaan. We hadden ze ” gewoon ” om moeten laten vallen. Met de Bouw/het Transport/het MKB ; etc. dreigt het wel te gebeuren.In de Jaren 30 van de vorige Eeuw hadden we Sociale Projecten , dat was een goed voorbeeld om de werkloosheid aan te pakken . Nu in deze tijd moeten we Innovatief denken en het anders doen. Het komt ” bijna “op het zelfde neer. Politiek denk er eens over !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.