Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwklimaat binnen AWBZ verslechtert

Het aanbestedingsklimaat in de bouw is verder verslechterd. Dat constateert het Bouwcollege op basis van een analyse van recente aanbestedingsresultaten. Het Bouwcollege stelt daarom voor om de bouwkostennormen tijdelijk additioneel met twee procent te verhogen.

De voorgestelde verhoging beperkt zich tot de AWBZ-sector, omdat hier sprake is van de grootste verslechtering. Binnen de sector is een meevallend aanbestedingsresultaat van gemiddeld ruim een half procent het afgelopen jaar omgeslagen in een tegenvallend resultaat van gemiddeld twee procent. Volgens het Bouwcollege is een eventuele nieuwe norm voor de ziekenhuizen sowieso niet aan de orde vanwege de afschaffing van het bouwregime voor deze sector. Daar komt bij dat in de Bouwkostennota 2007 de norm voor de ziekenhuizen vanwege de marktsituatie reeds additioneel met drie procent is verhoogd. In de AWBZ-sector heeft het Bouwcollege zes plannen nader onderzocht. Deze analyses laten zien dat lang niet alle instellingen de tering naar de nering zetten. Ondanks de overspannen markt en tegenvallende prijsvorming maken sommige instellingen zich schuldig aan “overbemeting” en te ambitieuze bouwplannen.

Kritisch

In enkele gevallen wordt de discrepantie tussen het beschikbare budget en de feitelijke kostenbehoefte dan ook niet veroorzaakt door de slechte markt, maar door de realisering van substantieel meer vloeroppervlakte dan gebruikelijk of door een sterk kostenverhogende wijze van uitvoering en vormgeving. Bij dit laatste kan gedacht worden aan extreme verdiepingshoogten en de realisatie van naar verhouding zeer veel kostbare geveloppervlakte. Een ander kostendrijver is eenlaags bouwen, waardoor de kosten voor fundering en dak op slechts één bouwlaag drukken. Het Bouwcollege is ook kritisch over de aanbestedingsprocedure. Niet zelden blijken geselecteerde aannemers zich tijdens een reeds in gang gezette aanbestedingsprocedure terug te trekken, waardoor de feitelijke concurrentie afneemt. Waar wel sprake is geweest van voldoende inschrijvingen blijken de verschillen tussen de inschrijfbedragen soms erg groot te zijn. Dit onderstreept volgens het Bouwcollege het belang van een goede marktverkenning en een zo vrij mogelijke mededinging. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links

De Zorgvisie bouwspecial

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.