Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bouwproductie in de zorg verdubbelt

Redacteur KinderopvangTotaal
In 2030 wordt voor 3,7 miljard euro gebouwd in de zorg. In 2016 is de bouwproductie nog 1,8 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw, waarover Binnenlands Bestuur publiceert. Door vergrijzing, kapitaalkrachtigere ouderen en behoefte aan betere kwaliteit huisvesting zal de productie verdubbelen.
Bouwproductie in de zorg verdubbelt

Volgens het rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zal vooral de toename van het aantal ouderen en oudere ouderen bepalend zijn voor de uitbreiding van het zorgvastgoed. Verder is een groot deel van de zorggebouwen aan vervanging toe. Dat meldt Binnenlands bestuur. De verwachting is dat de bouwproductie voor de zorg tot 2016 op een hoog niveau van circa 1,8 miljard euro per jaar blijft. Daarna zal de bouwproductie sterk toenemen, naar verwachting tot circa 3,7 miljard euro per jaar.

Ouderen

Het onderzoek naar de toekomst van de zorgbouwmarkt door het EIB is verricht in opdracht van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor bedrijven in de bouw- en infrastructuur. De toename van ouderen in de samenleving en de grote behoefte aan vervanging van het oude zorgvastgoed worden als belangrijkste oorzaken voor de sterke groei van de bouwproductie genoemd.

Vervanging

De vervanging van “oud vastgoed” zal de komende jaren flink toenemen. De gemiddelde levensduur van zorgvastgoed is zestig jaar. Dat betekent dat in 2030 de gebouwen die in 1970 zijn gebouwd aan vervanging toe zijn. Gezien de actuele leeftijdsamenstelling van het zorgvastgoed zal de vervangingsvraag sterk toenemen van 0,4 miljoen vierkante meter per jaar in 2010-2016 tot 1,3 miljoen vierkante meter in 2030.

Rijkdom

De toenemende rijkdom is ook een belangrijke factor, aldus het rapport. De toekomstige ouderen zijn welvarender en kunnen en willen meer besteden aan zorg en wonen, aldus de EIB-onderzoekers. Deze welvarende ouderen voelen zich ook minder aangetrokken door traditionele verzorgingshuizen. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Vincent Jannick)

Lees meer

Nieuwbouw Zaans Medisch Centrum rond

Reinier de Graaf besteedt bouw opnieuw aan

Bouw private kankerkliniek in Boxmeer start dit jaar

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.