Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwstop dreigt in care

De aanhoudende onduidelijkheid over de vergoeding van de kosten voor bouw zal leiden tot een bouwstop in de care. “Hoe langer de onzekerheid duurt, hoe langer de stagnatie zal duren”, zegt Rob Scheerder, voorzitter van het Bouwcollege.
Bouwstop dreigt in care

Staatssecretaris Bussemaker van VWS is van plan het huidige bouwregime in de care per 2009 af te schaffen. Maar pas in 2011 wil ze de nieuwe manier van financieren invoeren. Nu staat de overheid nog garant voor de bouwkosten, maar vanaf 2011 worden de kapitaallasten verwerkt in de tarieven. Zorginstellingen moeten hun bouwkosten dan betalen uit hun eigen opbrengsten. Het is echter niet duidelijk hoe het ministerie van VWS de bouwlasten gaat verwerken in de tarieven. Die onzekerheid zal leiden tot stagnatie in de bouw van zorginstellingen voor ouderen en gehandicapten, zo waarschuwen de brancheorganisaties voor werkgevers in de ouderenzorg ActiZ en gehandicaptenzorg VGN in een brief aan Bussemaker. “Onze leden voeren momenteel lastige gesprekken met banken, omdat ze geen duidelijkheid kunnen verschaffen over de vergoeding van de bouwkosten op de lange termijn”, aldus ActiZ-directeur Aad Koster.

Bouwregime

Ook het Bouwcollege waarschuwt dat de aanhoudende onzekerheid kan leiden tot een bouwstop. “Hoe langer de onzekerheid duurt, hoe langer de stagnatie zal duren”, zegt voorzitter Scheerder. Bussemaker maakte vorige week bekend dat ze 2,7 miljard euro uittrekt voor de bouw in de care. Ze laat zo’n 1100 projecten goedkeuren voordat het Bouwcollege verdwijnt in 2009. Deze vallen in principe nog onder het oude bouwregime, maar onduidelijk is nog of deze projecten vanaf 2011 te maken krijgen met de nieuwe systematiek van financiering van bouw. Ook deze onzekerheid kan ervoor zorgen dat zorginstellingen de kat uit de boom kijken. In de tussenliggende periode wil het ministerie van VWS de bouwkosten vergoeden zonder te toetsen of de plannen doelmatig zijn. Maar VWS schrijft aan zorginstellingen dat ‘ondoelmatige bouw’, lees te dure bouw, in 2009-2011 leidt tot nadelige effecten bij de invoering van integrale tarieven. Ook de onzekerheid over wat ondoelmatige bouw is kan ertoe leiden dat investeringen worden uitgesteld, zodat er een bouwstop ontstaat. (zorgvisei – Bart Kiers)

Lees ook:

Bijna drie miljard extra voor bouw zorginstellingen

Klink wil geen ‘weglek’ in kapitaallastenregime

Kapitaallasten stijgen door integrale tarieven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.