Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

BovenIJ ziekenhuis uit de rode cijfers

Mark van Dorresteijn
Het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord heeft in 2010 1,3 miljoen euro overgehouden. Het ziekenhuis wil door samenwerking klein en zelfstandig blijven.
BovenIJ ziekenhuis uit de rode cijfers

Een jaar geleden leed het BovenIJ nog 1,3 miljoen euro verlies. “We hebben twee miljoen euro omgebogen”, zegt een tevreden bestuurder Eric Janson. Het eigen vermogen is in 2010 toegenomen van 3,8 naar 5,1 miljoen euro op een omzet van 64 miljoen euro. Voor een fusie met een kapitaalkrachtige partner is daarom geen enkele aanleiding, aldus Janson. Wel zet BovenIJ in op intensieve samenwerking met andere partijen om de kwaliteit van zorg op een hoger niveau te krijgen.

Samenwerking

Zo maakte het BovenIJ onlangs bekend te gaan samenwerken met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. “Het is samenwerken op basis van inhoud en wederkerigheid, we maken gebruik van elkaars sterke punten”, licht Janson toe. “Niet alleen de raden van bestuur hebben de overeenkomst ondertekend, maar ook de stafbesturen van medisch specialisten. Zij werken het nader uit.”

Aftrap

De chirurgen van het BovenIJ en het OLVG verrichten de aftrap. De complexe vaatchirurgie, zoals operaties aan de aorta waarvan het BovenIJ er nog geen tien per jaar doet, worden voortaan in het OLVG gedaan. “Bewoners in Amsterdam-Noord kunnen nog steeds met alle vragen terecht bij de chirurgen in het BovenIJ, waar nu een vaatchirurg uit het OLVG aan verbonden is. De meeste behandelingen zullen daar plaatsvinden.”

Borstkankerchirurgie

Op het gebied van de borstkankerchirurgie gaat een BovenIJ-chirurg juist het OLVG-team helpen bij de enorme toevloed van patiënten daar. “De mogelijkheid bestaat dat de patiënten daar de keuze voor het BovenIJ wordt geboden. Alhoewel mensen altijd vrijheid van artsenkeuze houden”, vertelt Janson.

Vergroten van kwaliteit

Ook niet-medische afdelingen gaan verkennen of samenwerking de kwaliteit kan vergroten. Janson verwacht dat binnen de ziekenhuisapotheken en -laboratoria door schaalgrootte ook doelmatigheidswinst is te behalen. Maar Janson verzekert dat dit alles geen voorbereiding is op een fusie. “We willen allebei zelfstandig blijven. We kijken hoe je door samenwerken voordelen kunt behalen. Het BovenIJ wil overzichtelijk en onafhankelijk blijven. Het BovenIJ is en blijft het ziekenhuis voor Amsterdam-Noord, waar mensen ook terechtkunnen voor acute zorg. Voor de zware traumazorg gaan burgers uit Amsterdam-Noord al sinds jaar en dag naar het AMC en het OLVG. Voor het openhouden van onze SEH verkennen we intensieve samenwerking met de huisartsenpost Noord.”

Evean en Cordaan

Verder gaat het BovenIJ ziekenhuis intensief samenwerken met Evean en Cordaan. Amsterdam- Noord is een sterk vergrijzend stadsdeel. Evean en Cordaan zetten daar een dementienetwerk op. “BovenIJ doet daarin mee. Er komt per 1 mei een geriater die intensief moet gaan samenwerken met verpleeghuisartsen en huisartsen in Amsterdam-Noord.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Viertalige voorleesfunctie op website BovenIJ ziekenhuis

BovenIJ: Samenwerking Slotervaart uit lucht gegrepen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Proficiat, BovenIJ, en ga zo door. Small is beautifull en zelfstandigheid is een groot goed ! Samenwerken met goede partners (via medische maatschappen) is de toekomst en strategisch goed gezien. Ga zo door, maar kijk wel uit voor die gladde jongens van Cordaan…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.