Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BoZ boos om plan maatschappelijke onderneming

De leden van Brancheorganisaties Zorg (BoZ) zijn tegen het voorstel om van zorgverleners een maatschappelijke onderneming te maken. Minister Ab Klink wil zorgverleners met deze rechtsvorm ondersteunen, maar de sector zelf vraagt de Vaste Kamercommissie voor Justitie om het plan te verwijzen naar de prullenbak.
BoZ boos om plan maatschappelijke onderneming

BoZ-leden ActiZ, VGN, NFU, NVZ en GGZ Nederland stellen in een gezamenlijke brief dat het wetsvoorstel juist nieuwe problemen zal veroorzaken. De maatschappelijke onderneming als rechtsvorm biedt zorgverleners geen voordelen, volgens BoZ. Het zal juist moeilijker worden een zorgorganisatie te besturen, er komen meer regels bij en het aantrekken van privaat kapitaal wordt in feite onmogelijk gemaakt omdat er geen dividend kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van een maatschappelijke onderneming. Mocht het voorstel toch worden opgenomen in het Burgerlijk Wetboek dan willen de BoZ-leden dat de rechtsvorm niet dwingend kan worden opgelegd.

Belanghebbendenvertegenwoordiging

De extra problemen met de bestuurbaarheid van een zorgaanbieder komen volgens de brancheorganisaties voort uit de introductie van een nieuw instituut: de belanghebbendenvertegenwoordiging. Dit orgaan biedt de mogelijkheid voor externe partijen zich bijvoorbeeld via de rechter tot een belanghebbende te maken. Zo kunnen zij het recht van enquête afdwingen. Dit vaak tegen de wil van het bestuur van een zorgaanbieder. De belanghebbendenvertegenwoordiging kent volgens BoZ te veel bevoegdheden. Daarom moet dit niet van overheidswege worden verplicht. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Maatschappelijke onderneming

ActiZ: wmo-tarief gemeenten vaak onder kostprijs

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.