Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisaties bakkeleien over invoering zzp’s

MAARSSEN - De brancheorganisaties zijn het oneens over de wijze waarop komend jaar de zorgzwaartebekostiging in de AWBZ moet worden ingevoerd. Het CTG-Zaio werkt aan een compromis. Dit komt er op neer dat zorginstellingen de zorgzwaartepakketten (zzp’s) wel registreren, maar nog worden betaald volgens de huidige financieringsregels.

Met het voorstel lijken de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en GGZ Nederland hun zin te krijgen. Beide brancheorganisaties willen de overstap naar de nieuwe financiering temporiseren vanwege de onbekende gevolgen. GGZ Nederland wil daarnaast dat de operatie gelijke tred houdt met de overheveling van de curatieve ggz van de AWBZ naar de zorgverzekeringswet.

Circa 80 procent

Op grond hiervan zal vanaf 2008 circa 80 procent van het ggz-aanbod uit de zorgverzekering worden betaald. De ggz vindt het een onaanvaardbare administratieve lastenverzwaring wanneer ze dit deel van het aanbod voor de periode van een jaar in zzp’s moet onderbrengen. Zorgverzekeraars Nederland en de branchevereniging voor verzorging, verpleging en thuiszorg ActiZ zijn wel voorstander van een “betekenisvolle, onomkeerbare” invoering van de zorgzwaartebekostiging.

Aanzienlijke lastenverlichting

Voor aanbieders van V&V en thuiszorg betekent de nieuwe werkwijze een aanzienlijke administratieve lastenverlichting, aangezien ze niet langer hoeven te werken met aparte toeslagen voor zorgzwaarte.

Zich rijk rekenen

Omdat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) niet in staat is voor alle AWBZ-cliënten een zorgzwaarteprofiel op te stellen, wil het CTG-Zaio dat zorgaanbieders dit komend najaar zelf doen. ZN vreest dat aanbieders zich zelf daarmee rijk rekenen door cliënten ‘zwaar te scoren’. Om dit gevaar het hoofd te bieden moet er ruimte zijn voor nacalculatie door CTG-Zaio en validatie door het CIZ. Vertrekpunt bij deze procedure is het budget en bekostigingsregels zoals ze nu gelden. Dit betekent dat AWBZ-instellingen komend jaar de facto dubbel moeten registreren.

2007?

Of daarmee de zorgzwaartebekostiging ook daadwerkelijk in 2007 van kracht wordt, is de vraag. Zo worden de uitkomsten van pilots met zzp’s pas in de loop van het najaar bekend. Bovendien is de deelname uit de ggz-sector aan deze pilots der mate beperkt dat er geen helder beeld bestaat van de ggz-populatie. Dit brengt volgens CTG-Zaio de budgetneutraliteit van de operatie in gevaar. Daarnaast kent de zorgzwaartesystematiek nog lacunes. Bepaalde functies en cliënten, zoals aidspatiënten, vluchtelingen en asielzoekers, vallen in de huidige opzet buiten de boot. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees hier meer over

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.