Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Branchevereniging voor kleine initiatieven is noodzakelijk’

Medeoprichter van zorgorganisatie Zes op Maat, Pieter Bas Veen, noemt de oprichting van de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) noodzakelijk. De genomineerde voor de titel ‘Talent van het Jaar’ van Zorgvisie ziet in het huidige stormachtige zorgklimaat zeker het nut van gezamenlijke belangenbehartiging.
‘Branchevereniging voor kleine initiatieven is noodzakelijk’

Het bedrijf dat Veen samen met zakenpartner Berno van der Wal heeft opgericht, levert begeleiding aan cliënten die hun zelfredzaamheid willen vergroten. In eerdere pogingen om een platform te maken voor aanbieders van kleinschalige zorg, zag Veen niet zoveel. Pas toen hij enerzijds werd geconfronteerd met de Pgb-stop en anderzijds met het overhevelen van psychosociale zorg uit de AWBZ, werd het tijd de krachten te bundelen. “De stop op het pgb was voor ons zeer ingrijpend. We waren net drie jaar bezig en we hadden op basis van de oude situatie personeel aangenomen. Toen viel ineens de verwachte groei compleet weg. Op dat soort ontwikkelingen wil je op een of andere manier in de toekomst een beetje grip krijgen.”

Veen redde na de stop de zaak door samenwerking te zoeken met andere aanbieders en de zorg voor zijn cliënten in natura te leveren in plaats van met het persoongebonden budget. Toch moest hij noodgedwongen kritisch naar zijn personeelsbestand kijken.

Begeleiding

Op dit moment zit de onzekerheid voor kleine aanbieders volgens Veen in het dossier begeleiding. “De gemeente wordt in 2012 verantwoordelijk voor psychosociale zorg. Veel van onze Lvg-jongeren maken daar gebruik van, hoewel tegenover deze zorg al geen budget meer staat. We hopen bij gemeenten zoals Zwolle en Zutphen in aanmerking te komen voor programma’s voor deze doelgroep.” Overigens ziet Veen ook kansen in deze ontwikkelingen. “Omdat dit deel van zorg nu heel anders wordt ingericht, maken wij als laagdrempelinge, kleinschalige zorgaanbieders goede kansen om aanbestedingen bij gemeenten te winnen. Daar hopen wij in ieder geval wel op.”

Roerige tijden

Het blijven voor Veen roerige tijden. Voor de toekomst blijft hij dan ook leveren vanuit zoveel mogelijk financieringsstromen. “We gaan zorgen dat onze diensten voor onze cliënten overeind blijven. Of dat nu vanuit het pgb, zorg in natura of de Wmo-gelden geregeld wordt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Zorgmanager van het Jaar 2011

Op 7 april vindt het congres Zorgmanager van het Jaar plaats in Breukelen. Daar wordt ook de Zorgvisie Grow/Work Award voor het Talent van het Jaar uitgereikt. Naast Pieter Bas Veen zijn ook Michaël Lansbergen van ZiekenhuisGroep Twente en Willem van de Spijker van Mediq apotheek in Helmond genomineerd voor deze prijs.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.