Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandbrief ziekenhuizen aan Wijffels

Bouwende ziekenhuizen hebben informateur Wijffels een brief gestuurd waarin zij hun ongerustheid uitspreken over de voorgestelde introductie van de nieuwe NHC-systematiek. Het gaat om de raden van bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen, het Jeroen Bosch ziekenhuis te Den Bosch en de Reinier de Graaf Groep in Delft.

De voorzitters van de raden van bestuur Jack Thiadens, Peter de Kubber en Dik van Starkenburg vrezen voor de betaalbaarheid van hun grootschalige nieuwbouwtrajecten. Deze nieuwbouwtrajecten zullen klaar zijn in de overgangsperiode van de oude regelgeving naar de nieuwe regelgeving.

Geen aankondiging

De verwachting van de voorzitters is dat de nieuwe bouwvergoeding met de normatieve kapitaalslastencomponent (NKC) beduidend lager zal worden vastgesteld dan de huidige vergoedingen. In de geplande nieuwe systematiek krijgen ziekenhuizen een bouwvergoeding die gerelateerd is aan de verwachte zorgproductie. De nieuwbouw van de drie ziekenhuizen is echter begroot op basis van de huidige wetgeving ”

Het was en is ons niet toegestaan om op basis van huidige WTG-regelgeving financieel te anticiperen op de in voorbereiding zijnde verslechtering van het regime voor nieuwbouwtrajecten”, schrijven de voorzitters. “De exacte vormgeving en inhoud van de veranderingen zijn ons nog steeds niet gepresenteerd. Overigens is er ook voor 2005 geen eerdere aankondiging geweest van een dergelijk nieuw regime.” In de brief staat dat dit een beleidswijziging met terugwerkende kracht is.

Juridische positie

De voorzitters pleiten ervoor dat er adequaat rekening wordt gehouden met de problematiek van de nu bouwende ziekenhuizen. Wanneer dit niet gebeurt dan zullen de ziekenhuizen de rechter ingeschakelen. “Wij zouden het zeer betreuren als het overgangsregime voor ons dermate onredelijke consequenties zou hebben, dat wij genoodzaakt zouden zijn om ons te bezinnen op onze juridische positie.” De brief is ook verstuurd naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en het CDA, PvdA en de ChristenUnie. (Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.