Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandwondenzorg ontwikkelt systeem voor uitkomstenvergelijking

Brandwondenzorg Nederland ontwikkelt een nieuw zorgsysteem waarbij gegevens real-time worden teruggekoppeld naar zowel de patiënt als de zorgverlener. De brandwondencentra verenigd in Brandwondenzorg Nederland vragen voor dit systeem aan patiënten om meer input over zowel het fysieke als mentale herstel na de behandeling van brandwonden.
bigdatafotolia.jpg

Aan de hand van de gevraagde input willen de centra de behandeling en het resultaat van brandwondenbehandelingen beter beoordelen en evalueren. Tijdens het behandeltraject zullen patiënten en zorgverleners op vastgestelde momenten input leveren. De zorgverlener geeft aan welke behandelingen de patiënt ondergaat. De patiënt geeft op vaste momenten tijdens het behandeltraject informatie over hoe het zowel fysiek als mentaal met hem gaat, ook na ontslag uit het brandwondencentrum. Bijvoorbeeld in hoeverre hij moeite heeft met dagelijkse activiteiten als douchen, eten en het openen van deuren, maar ook of er eventuele emotionele problemen zijn. De resultaten worden via een zorgsysteem real-time teruggekoppeld naar de patiënt, zodat deze zijn eigen herstelproces kan monitoren en bespreken met zijn zorgverlener in het brandwondencentrum.

Zorg op maat
Paul van Zuijlen – plastisch chirurg en directeur van het Brandwondencentrum Beverwijk:  ‘De kwaliteit van de relatie tussen de zorgverlener en de patiënt zal verder verbeteren. De gezamenlijke input biedt nieuwe handvatten om dieper in te gaan op de meest relevante vragen voor de patiënt. We kunnen de zorg meer op maat maken. Daarnaast krijgt de patiënt inzicht in het te verwachten herstelproces en zijn voortgang daarin en kan zodoende beter participeren in het zorgproces.’

Beschikbare data
Tsjitske Haanstra – projectcoördinator uitkomstmetingen bij de Nederlandse Brandwonden Stichting en de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra in Nederland (VSBN) vult aan: ‘Zodra er voldoende data beschikbaar zijn, is het mogelijk deze geanonimiseerd te vergelijken en hiermee te voorspellen welke behandeling het beste past bij de patiënt en welk resultaat daarmee voor die patiënt te verwachten valt. Op termijn kan met dit uitkomstensysteem de effectiviteit van de verschillende behandelingen worden vergeleken. En hierdoor een behandeling op maat worden ontwikkeld voor toekomstige patiënten. Bovendien komen dankzij dit systeem meer data beschikbaar die ingezet kunnen worden voor wetenschappelijk brandwondenonderzoek. In september wordt het project gepresenteerd op het congres van de European Burns Association in Barcelona. We hopen hiermee ook brandwondencentra in het buitenland te enthousiasmeren in de toekomst dezelfde uitkomsten te gaan meten. Door het vergelijken van de Nederlandse en internationale resultaten, krijgen we nóg betere inzichten.’

Congres Leiderschap en verandering bij Value Based Healthcare
Over value based healthcare (VBHC) wordt veel gezegd, er wordt veel over geschreven en met toenemende belangstelling wordt het met pilots in de Nederlandse zorg geïmplementeerd. De daadwerkelijke grootschalige implementatie hiervan blijft een lastig punt. We beginnen met kleine stapjes, evalueren, schaven bij en zetten een volgende stap. Maar wie bepaalt het tempo? Wat is the next step na het genereren van stuurinformatie, evalueren en herstructureren in Integrated Practice Units?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.