Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BTN stapt uit cao-overleg VVT

Werkgeverskoepel Branchebelang thuiszorg Nederland (BTN) heeft het overleg over de cao voor de verpleging-, verzorging en de thuiszorg (vvt) met de andere partijen stopgezet. De reden voor BTN is dat andere werknemers- en werkgeversorganisaties afspraken willen maken met kostenverhogende gevolgen voor de sector.
BTN stapt uit cao-overleg VVT
Foto: ANP

BTN wil de lopende cao ongewijzigd verlengen tot 31 december 2014, inclusief periodieke salarisverhogingen. Een nieuwe cao met kostenverhogende afspraken, zoals werknemerspartijen voorstellen, zal volgens BTN leiden tot meer ontslagen.

Zorgkantoren

Jan Verschuren, bestuurder BTN zegt: ‘De zorgkantoren hebben op basis van het zorgakkoord voor 2014 uniform gekozen voor een vertaling van de korting van 330 miljoen euro op de extramurale prestaties. De gevolgen hiervan zijn dat (thuis)zorginstellingen gekort worden op de tarieven met een percentage van 6 tot 10 procent. Daarnaast hebben zorgkantoren veelal extra inkoopvoorwaarden gesteld wat maakt dat de kortingen op prijs kunnen oplopen tot zelfs boven de 10 procent. Daarnaast hebben zich ook in de Wmo en Kraamzorg negatieve prijscorrecties voorgedaan. Sectoren waar de achterban van BTN ook een grote vertegenwoordiging heeft. Dit alles maakt dat de focus volledig moet liggen op het in stand houden van een optimale relatie tussen cliënt en medewerker. De uitwerking van het zorgakkoord vraagt nu al veel van de sector.’

1 REACTIE

  1. De CAO hoeft niet verlengd te worden. Dat is ie namelijk al. Doordat niemand hem heeft opgezegd voor 1 juli is de CAO automatisch verlengd tot 31 december 2014. Zie artikel 14.5 : als niemand opzegt is de CAO met een kalenderjaar verlengd.
    Dus wat gebeurt er nu als de andere partijen wel tot een akkoord komen? De bestaande CAO loopt gewoon door, die kun je dus niet meer openbreken. En zonder zo’n grote werkgeversclub is een akkoord waardeloos. Ik ga er dan ook vanuit dat – áls er een akkoord zonder BTN komt – Asscher deze nooit algemeen verbindend zal verklaren. BTN werknemers/werkgevers zullen dan onder het oude regime doorwerken. Interessante, maar geen onverwachte ontwikkelingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.