Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Buma wil uitstel nieuwe Wmo

Het kabinet moet overwegen om het overhevelen van zorgtaken naar gemeenten uit te stellen. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma dinsdag in RTLZ. Volgens hem moet het kabinet meer tijd nemen om de wet die dit regelt, goed in te voeren en de gemeenten ‘echt mee te nemen.’
Buma wil uitstel nieuwe Wmo

Het is bovendien de vraag of het nog haalbaar is de wet op tijd in te voeren, nu het kabinet die eerst door de Tweede Kamer en dan nog door de Eerste Kamer moet krijgen, aldus Buma. Het is de bedoeling dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk worden voor de langdurige zorg en begeleiding van mensen die het niet alleen redden. Gemeenten krijgen daarvoor in totaal 3,9 miljard euro. Maar het plan gaat ook gepaard met bezuinigingen, onder meer van 465 miljoen euro op de huishoudelijke verzorging.

Gemeenteraad

Volgens Buma leven er op straat en ook bij zijn partijgenoten in gemeenteraden grote zorgen over dit voorstel. ‘Het kabinet holt maar door, met maar één doel: op 1 januari 2015 geld binnenhalen’, zei hij. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) moet daarom volgens de CDA-leider nadenken of het wel zo snel kan en of hij niet beter meer tijd kan nemen om de boel goed over te dragen. Ook moet duidelijk worden of gemeenten de nieuwe zorgtaken wel kunnen uitvoeren met het geld dat ze ervoor krijgen. Volgens Buma moet het niet nodig zijn dat gemeenten hierdoor nog eens de onroerendezaakbelasting moeten verhogen. (ANP)

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het kabinet zou de overheveling inderdaad moeten uitstellen. Sterker nog, behalve het tijdspad zou ook de vorm veranderd moeten worden. Vorm en tijdspad zoals ze nu zijn zullen leiden tot niet minder dan een chaos in de ouderenzorg.