Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bureaucratie blijft ziekenhuizen achtervolgen

Ondanks de plannen om de bureaucratie in de zorg terug te dringen, beleven de ziekenhuizen geen administratieve lastenverlichting. Dit constateert de Commissie Meting Toezicht Lasten Ziekenhuizen.

De zorg heeft te maken met bijna veertig toezichthouders. Hieronder zijn rijksinspecties als de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en de Arbeidsinspectie, maar ook verzekeraars, wetenschappelijke verenigingen en gemeenten. Door de grote hoeveelheid toezichthouders ontstaat een stapeling van toezichtlasten.

Hogere lasten

Ondanks pogingen die administratieve lasten te verlichten, merken instellingen hier weinig van. Volgens de commissie, onder leiding van Erasmus MC-bestuurder Hans Büller, is dit mede te wijten aan de vele stelselwijzigingen van de afgelopen jaren. Deze hebben geleid tot een nieuwe informatie uitvraag aan ziekenhuizen. Bovendien worden de voor de rapportages noodzakelijke indicatoren vaak gewijzigd. Daarnaast leiden de ingezette trajecten voor administratieve lastenverlichting in eerste instantie nog tot hogere administratieve lasten.

Procedures

Een andere hinderpost zijn de accreditatietrajecten die ziekenhuizen doorlopen waarmee ze hun kwaliteit zichtbaar willen maken. De betrokken instanties delen vrijwel geen informatie met elkaar, waardoor instellingen dubbel werk moeten verrichten. Vergelijkbare doublures doen zich voor op het terrein van bouwprocedures.

Advies

Tot slot zijn er in de nasleep van grote rampen als de vuurwerkramp in Enschede veel nieuwe regels en afspraken, die tot meer toezicht leiden.

In het maandag aan minister Klink aangeboden rapport “Zorg voor minder last” doet de commissie Büller verschillende aanbevelingen. Om te beginnen adviseert de commissie om het toezicht zoveel mogelijk te concentreren. Ook zou er per ziekenhuis een database moeten komen waaruit de veertig toezichthouders kunnen putten. Bij het samenstellen van een dergelijke databank, zou ruimte moeten komen voor standaardisering van de verslaglegging, bijvoorbeeld door het gebruik van een rapportagetaal als XBRL. Daarnaast hebben de ziekenhuizen baat bij een samenhangend stelsel van regels op het gebied van bouw. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Manifest waarschuwt christelijke politiek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.