Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Burger moet breken met ongezond gedrag’

Mark van Dorresteijn
Burgers moeten meer dan nu worden aangespoord om te breken met ongezond gedrag. Eerste prioriteit is het aantal rokers terugbrengen met twintig procent. Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies aan demissionair minister Klink van VWS.
'Burger moet breken met ongezond gedrag'

Roken terugdringen

Zorgverleners moeten de burgers aanspreken en ondersteunen, terwijl de verzekeraars coachen en financiële prikkels uitdelen. Een van de belangrijkste prioriteiten de komende jaren is het terugdringen van het roken in Nederland. Volgens de RVZ roken nergens zo veel jeugdigen en volwassenen als in ons land.

Eigen bijdrage omhoog

Aan de veranderingen die de komende tien jaar moeten plaatsvinden, hangt wel een prijskaartje. De eigen bijdrage van de verzekerden moet omhoog. Aan de andere kant kunnen verzekeraars gezond gedrag belonen door bijvoorbeeld kwijtschelding van het eigen risico. Bovendien, zo schrijft de RVZ, “zouden kortingsregelingen voor collectieve zorgverzekeringen gekoppeld kunnen worden aan de inspanningen van het collectief om gezondheid en arbeidsparticipatie te bevorderen”.

Ingrijpende inspanningen

De nadruk moet de komende tien jaar liggen op kwaliteit, preventie en toegankelijkheid. “Dit vraagt ingrijpende inspanningen van alle betrokkenen, maar geen stelselherziening”, aldus de RVZ. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Specialisten zien niks in hogere premie voor ongezonde mensen

‘Nederlanders gaan niet gezonder leven’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Misschien is onderstaande “boodschap” van Menzis ook wel interessant:
  * Menzis maakt alleen afspraken die curatie betreffen. Preventie maakt geen onderdeel uit van de polisvoorwaarden voor het onderdeel alternatieve (complementaire) behandelwijzen. Zo komen bijvoorbeeld afslankkuren of cursussen stoppen met roken niet voor vergoeding in aanmerking.
  Hoezo nadruk op preventie?

 3. Inderdaad – Wie bepaalt of ik al dan niet gezond leef! Ik ben 177 cm en weeg 125 kg. Heb diabetes, een eetstoornis sinds mijn 12e levensjaar, gecombineerd met ernstige depressieve perioden, daarnaast chronische rugklachten en reumatische klachten. Slik dagelijks een hele batterij aan medicijnen, spuit 4x per dag (minimaal) insuline en eet niet écht gezond, omdat ik al van kleins af aan maar heel weinig groenten lust. Ik eet wel fruit, zuivelproducten, vlees en vis, volkorenbrood etc.
  Ik rook niet, drink maximaal 1x per jaar 1 glas “champagne” met Oud en Nieuw (maar niet als ik moet rijden) en sport 5 dagen per week minstens 1½ uur (zwemmen en cardiofitness). Op straat loop ik met een rollator vanwege het feit dat ik door de rugklachten soms een uitval van één of beide benen heb, maar doe toch mijn boodschappen lopend. Ik kan door de pijn in het algemeen niet langer dan 40 minuten op een stoel zitten. Ik doe mijn eigen huishouden zonder enige hulp (omdat ik dit niet kan betalen).
  Leef van een WW-uitkering van net iets meer dan € 800 per 4 weken (bij vaste lasten op DIT moment van € 1050 per maand) omdat “men” vindt dan ik met al mijn klachten gewoon 100% kan werken en mijn vorige werkgever me ontslagen heeft omdat ik een veel te hoog ziekteverzuim had (wie heeft er overigens een baantje voor me in de aanbieding?) … en dan moet ik nóg meer zorgpremie gaan betalen?
  HITLER was tenminste nog zo fatsoenlijk om alle zwakkeren uit de samenleving gewoon via kampen te vernietigen – het sociale Nederland laat zijn zwakkere burgers liever langzaam creperen, hen intussen nog een schuldgevoel aanpratend: u moet vernietigd worden omdat u slecht leeft en daardoor een overlast vormt voor de maatschappij … Geef AUB Wilders alle ruimte – laten we met hem een nieuwe Hitler binnen halen … Ik kan niet eens van mijn uitkering voldoende middelen in huis halen om zelfmoord te plegen op een fatsoenlijke manier!

 4. En welke controlleur gaat bepalen wat ongezond gedrag is?
  Gaan de 3000 politieagenten die nu op de loer liggen om jou te kunnen betrappen op niet handsfree bellen,een bammetje achter het stuur zit te eten, je navigatie instelt.. jou straks controlleren of je een sigaretje rookt, kroketje eet, een prostituee bezoekt, een kluskaart bij de gamma hebt, een skivakantie boekt..
  KOM NOU ZEG!
  We leven per definitie ongezond.. we worden immers iedere dag ouder..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.