Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burgervader Den Helder vraagt hulp aan VWS

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
B&W van Den Helder doen een oproep aan minister Schippers voor het behoud van Gemini als basisziekenhuis.
bootje.hart.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De brief is afgelopen dinsdag de deur uit gegaan.

Basisziekenhuis
Het verzoek van het College van B&W in de brief, waar Zorgvisie inzage in heeft gehad, luidt als volgt: ‘Graag willen wij u vragen zich over de nu ontstane situatie uit te spreken en te bevorderen dat het ziekenhuis in Den Helder als basisziekenhuis volgens het afgesproken locatieprofiel blijft bestaan.’

Cardiologie
Door het besluit van de cardiologen om de meerdaagse, ‘complexe’, cardiologie te verplaatsen naar Alkmaar, komt het locatieprofiel onder druk te staan. Dit spreekt van behoud van een afdeling spoedeisende hulp, zeven dagen per week, 24 uur per dag, intensive care, diagnostische faciliteiten en acute geboortezorg. Het gemeentebestuur vreest dat de bestaanszekerheid van het Gemini Ziekenhuis er op de lange termijn zelfs door in gevaar komt.

Garantstelling
In 2010 waren er nog plannen om een nieuw ziekenhuis te bouwen in Den Helder. Het plan bleek niet haalbaar en het ziekenhuisbestuur besloot tot een afgeslankte versie van het Gemini Ziekenhuis. Dat was toen al gefuseerd met het drie keer zo grote Medisch Centrum Alkmaar. De bank die het geld voor de grondaankoop al had geleend, eiste zijn geld terug en het Gemini dreigde acuut in de liquiditeitsproblemen te komen. Daarop besloot de gemeente zich garant te stellen voor een nieuwe lening, ter waarde van zes miljoen euro. Afspraak was daarbij het ziekenhuis volgens het locatieprofiel te renoveren.

Motie
Maandagavond kwam de gemeenteraad in een speciaal ingelaste vergadering terug van vakantiereces. Tijdens de vergadering is met algemene stemmen een motie aangenomen waarin het College van B&W wordt verzocht zich sterker te maken voor behoud van het Gemini Ziekenhuis. De motie is als bijlage verstuurd aan VWS. Inmiddels heeft de Christen Unie Kamervragen gesteld. 

NZa
Het gemeentebestuur was van plan om een brief aan de NZa te sturen, maar dat gaatwaarschijnlijk toch niet door omdat dit door de motie zou zijn ‘overruled’. In februari 2014 wendde de gemeenteraad zich al tot de NZa met het verzoek een audit uit te voeren naar de bedrijfsvoering. Dit vanwege de slechte financiële situatie van beide ziekenhuizen en de dreigend nadelige gevolgen voor de ziekenhuiszorg in Den Helder. Toen antwoordde de NZa niet in actie te zullen komen. Over de financiën van ziekenhuizen gaat de NZa niet. Wel over de beschikbaarheid van cruciale zorg, maar deze was volgens de NZa op dat moment niet in gevaar.

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

   

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.