Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: 6000 zusters extra aan het bed

Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil dat er 6000 verzorgenden en verpleegkundigen bijkomen. Ook wil ze slechte verpleeghuizen minder geld geven.

Dat staat in het actieplan Zorg voor ouderen, om de kwaliteit van het bestaan, waarin Bussemaker haar plannen voor de ouderenzorg uiteen zet. Ze maakt geld vrij om 5000-6000 extra verpleegkundigen en verzorgenden aan te trekken. Op Prinsjesdag maakt ze bekend hoeveel extra geld ze daarvoor beschikbaar stelt. Verzorgend personeel moet ook meer tijd aan de directe zorg besteden. Jaarlijks moet het gemiddeld aantal uren feitelijke zorg met een procent toenemen.

Kwaliteit en transparantie

De ouderenzorg moet daarnaast de kwaliteit beter zichtbaar maken. In de zomer van 2008 moeten alle verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen informatie over de kwaliteit van de geleverde zorg openbaar maken via de website Kiesbeter.nl. De informatie is gebaseerd op klantervaringen en op medische indicatoren. Bussemaker wil goede instellingen belonen en slecht presterende instellingen minder geld geven.

Kleinschalig wonen

Een ander speerpunt wordt kleinschalig wonen. Jaarlijks moeten er 1500 plaatsen bijkomen.

Meerbedskamers

Verder wil Bussemaker dat er in 2010 in verpleeghuizen geen kamers meer bestaan voor meer dan twee personen. Op dit moment zijn er nog altijd ruim 16.000 meerbedskamers. Dat moeten er in 2010 dus nul zijn. Wel moet de keuze blijven voor tweepersoonskamers voor echtparen of als mensen bang zijn alleen te slapen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Groot tekort aan verzorgenden 3 dreigt’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.