Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: extra verpleeghuisgeld komt voor 1 juli

Redactie Zorgvisie
Verpleeghuizen horen deze maand of zij in 2008 extra geld krijgen voor personeel. Dat zei staatssecretaris Bussemaker dinsdag in overleg met de Tweede Kamer.
Bussemaker: extra verpleeghuisgeld komt voor 1 juli

De verpleeghuisbranche krijgt dit jaar 250 miljoen euro voor extra medewerkers, maar het geld ligt nog op de plank bij het ministerie van VWS. De vertraging komt door de verdeelwijze, zei Bussemaker. Het geld moet gaan naar verpleeghuizen met ‘zware’ bewoners: cliënten die volgend jaar – wanneer zorgzwaartebekostiging wordt ingevoerd – terechtkomen in de hoogste zes zorgzwaartepakketten (zzp’s).

Zorggeld

Het probleem is dat de zorgkantoren en de zorgaanbieders nog steggelen over het aantal zware cliënten. In veel gevallen heeft het zorgkantoor of de aanbieder wegens onenigheid een ‘eenzijdige’ zzp-opgave gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bussemaker heeft nu besloten driekwart van het geld te verdelen op basis van deze officieuze opgaven. “En de NZa moet dit vóór juli aan de betrokken verpleeghuizen bekendmaken, want die moeten nu weten waar ze aan toe zijn”, zei de staatssecretaris. De rest van het geld komt vrij in oktober, als zorgkantoren en aanbieders opnieuw overleggen.

Verbetering

De Kamercommissie voor VWS was bijeen naar aanleiding van een recent verpleeghuisrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De meeste fracties wezen erop dat de inspectie de verbeteringen in de sector niet snel genoeg vindt gaan. “Hoe is het mogelijk dat er nog steeds te weinig aandacht is voor eten en drinken?”, vroeg Anouchka van Miltenburg van de VVD zich af. De SP, Groenlinks en PVV menen dat de sector te weinig geld krijgt.

Kwaliteit zorg

Bussemaker stelde daarentegen dat Nederlandse verpleeghuizen internationaal gezien goed scoren en dat er grote onderlinge kwaliteitsverschillen zijn. “Instellingen kunnen nog heel veel van elkaar leren.” Daarom blijft het verbeterprogramma Zorg voor Beter voorlopig bestaan, zei de staatssecretaris. Ze meldde bovendien dat VWS denkt over een “regieorgaan” voor kwaliteit in de zorg.

Zorgindicatoren

Eerder heeft de staatssecretaris een beloning aangekondigd voor verpleeghuizen die goed scoren volgens de Normen Verantwoorde Zorg. Binnenkort verschijnen deze landelijke scores voor het eerst. Maar de sector vindt zo’n prestatiebeloning te snel komen volgens Bussemaker, die hierover advies heeft gevraagd aan de NZa. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Tientallen klachten over verpleeghuis Zoetermeer

Geen geld voor kwaliteit zorg verpleeghuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.