Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: Inspectie had naar artsen moeten luisteren

Redactie Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had sneller kunnen reageren op de melding van drie artsen dat de zorg in verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam onder de maat is. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid in de Tweede Kamer. Ze zal de inspectie erop aanspreken dat ze signalen van artsen serieus moeten nemen.

De Tweede Kamer had in het spoeddebat al aangegeven dat de IGZ veel te slap was opgetreden nadat de drie verpleeghuisartsen aan de bel hadden getrokken. De artsen stapten vorig jaar op bij Jan Bonga omdat ze niet langer voor de kwaliteit van de zorg konden instaan. Bussemaker sprak gisteren met twee van de artsen en met de raad van bestuur van de instelling, die laat onderzoeken of er bewoners zijn overleden door de tekortschietende zorg. Jan Bonga krijgt tot half mei de tijd om aan te geven hoe de instelling beter voor haar bewoners, vooral dementerenden, gaat zorgen.

Verbeterplan

Vorig jaar had Jan Bonga al een plan gemaakt om de boel te verbeteren, maar daar is de inspectie nog niet echt tevreden over. Het gaat wel beter met het verpleeghuis, gaf Bussemaker aan, maar er schort nog wel het nodige aan. Zo kan de kwaliteit van de locaties en van de medewerkers nog wel omhoog. Ook zou de directie wel wat beter naar klachten van het personeel kunnen gaan luisteren, al ging het de staatssecretaris te ver om, zoals de SP aanvoerde, te spreken van een zwijgcultuur in Jan Bonga.

Vakbond

Vakbond Abvakabo FNV wil, naar aanleiding van de situatie bij Jan Bonga, dat de inspectie verpleeghuizen gaat controleren door middel van verrassingsbezoeken. Volgens de vakbond treffen instellingen vaak voorbereidingen omdat inspectiebezoeken van tevoren worden aangekondigd. Ook zegt de vakbond meer voorbeelden van misstanden te kennen en waar nu nog niet adequaat op wordt gereageerd door de IGZ. (ANP)

Lees ook:

Slechte zorg bij verpleeghuis van Amsta

Verpleeghuisartsen De Zorgboog willen inspectiebezoek

Kamer wil onderzoek naar inspectie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.