Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker rekt termijn palliatieve zorg op

Redactie Zorgvisie
Staatssecretaris Bussemaker heeft de indicatie voor verzorging van terminaal zieke mensen verlengd tot onbepaalde tijd. Dat deed zij naar aanleiding van Kamervragen over een uitzending van het TV-programma Netwerk.

In de uitzending van 16 juni 2009 komen twee chronisch zieke mensen en hun mantelzorgers aan het woord. De zorgvragers zijn sterk gekort in het aantal zorguren, met allerlei ernstige gevolgen als resultaat. In beide gevallen is de daling van het aantal uren te wijten aan het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het indicatieorgaan geeft nieuwe, lagere, indicaties af wanneer mensen met een indicatie voor palliatieve zorg langer dan een jaar blijven leven. In dat geval vervalt de eerdere indicatie. De termijn kan telefonisch verlengd worden, maar dat lukt de mensen in de Netwerk-uitzending niet vanwege bureaucratische rompslomp.

Indicatiestelling

Bussemaker heeft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer toegezegd de regelgeving aan te passen, zodat de geldigheidsduur van de indicatie standaard voor onbepaalde tijd is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Terminaal zieken door CIZ gekort op zorg

Huisvesting paliatieve zorg kan beter

‘AWBZ-toekenning door CIZ is loterij’

Thuis sterven vaak niet mogelijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.