Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: ‘Vaste dienst wordt standaardoptie’

“Ik wil en verwacht dat de zorg door werknemers in vaste dienst van een zorgaanbieder, de standaardoptie wordt.” Dat zegt staatssecretaris Bussemaker in het NRC Handelsblad over huishoudelijke hulp in de Wmo.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS, PvdA) wil met haar voorstel om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) te wijzigen niet de indruk wekken dat er nu zoveel mis is in de huishoudelijke hulp. Ze wil vooral toekomstige problemen voorkomen door de inzet van goedkope alfahulpen aan banden te leggen, zo schrijft het NRC.

Onwenselijk

“Mijn vrees is dat zonder wetswijziging de gedwongen alfahulpconstructie sterk zal toenemen”, zegt Bussemaker in de krant. “Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik dat vanuit de positie van de cliënt onwenselijk vind. Je zadelt cliënten op met allerlei werkgeverslasten. En het is onwenselijk vanuit de positie van de werknemer in de thuiszorg. Ook door de hele personeelsproblematiek waarmee we in de zorgsector te maken krijgen.”

Miljoenen

Over het geld dat gemeenten hebben overgehouden zegt de staatssecretaris: “Als 200 miljoen over is omdat mensen geen adequate zorg kregen is dat niet goed. Maar ik heb geen aanwijzingen dat dit zo is. Als gemeenten een deel van het proces doelmatiger regelen dan is dat niet slecht.” (NRC Handelsblad)

Lees ook:

Het hele artikel

Gelderland-Zuid besteedt opnieuw aan

Zorggeld gemeenten terug in schatkist

de hrm-special

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.