Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Buurtzorg boort nieuwe markt aan met pension

Redacteur KinderopvangTotaal
Met een minderheidsaandeel van 40 procent participeert Buurtzorg Nederland in het eerste buurtzorgpension in Zierikzee. Het is een tussenvoorziening tussen ziekenhuis en thuiszorg. “We willen over vijf jaar twintig tot dertig locaties in Nederland hebben”, aldus directeur Charles Versluijs.
Buurtzorg boort nieuwe markt aan met pension

“Het aantal ziekenhuizen wordt minder in de toekomst. Er is een gat tussen ziekenhuisopname en de zorg daarna. In dat gat springen wij met het buurtpension.” Directeur Versluijs zegt zich te richten op patiënten die te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht voor zorg thuis. “Het thuiszorgconcept van Buurtzorg van Jos de Blok past in onze filosofie. We vonden elkaar snel.”

Investeerdersgroep

Het Buurtzorgpension is opgericht door een investeerdersgroep van vier particulieren en Jos de Blok, die 40 procent van de aandelen heeft. In Zierikzee staat het eerste pension met 24 bedden en 16 fte, hbo- verpleegkundigen en gastvrouwen in de verzorging en huishouding. Patiënten kunnen hier maximaal 6 weken verblijven tussen ziekenhuisopname en thuiszorg. Versluijs, die in de investeerdersgroep zit, is twee jaar geleden begonnen met het opzetten van een zelfstandig behandelcentrum Victoria Kliniek in Zierikzee, onderdeel van Zeeland Care, dat nog drie andere particuliere instellingen exploiteert.

Vleugels

Buurtzorg spreidt de ondernemersvleugels uit. In november vorig jaar kondigde Jos de Blok aan het buurtzorgconcept in Zweden te gaan uitproberen. Nu participeert De Blok in de pensions, die hun naam aan Buurtzorg ontlenen. Hoe heeft directeur Charles Versluijs Jos de Blok kunnen interesseren? “Hij komt in de thuiszorgpraktijk veel mensen tegen die eigenlijk te ziek zijn om thuis verzorgd te worden. Het idee van een hotelachtige voorziening spreekt hem zeer aan.”

Wijkzuster

Buurtzorg heeft in Zeeland de wijkzuster teruggebracht, verklaart Versluijs zijn belangstelling voor samenwerking. “Met de samenwerking krijgen wij de zorgketen goed in beeld. Vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt, volgt de afstemming met de keten, de huisarts, de thuiszorg en eventuele andere zorginstanties.” (Zorgvisie – Carolien Stam / foto © Jong en Beke)

lees ook:

Buurtzorg exporteert concept naar Zweden

Buurtzorg beste werkgever van Nederland

Buurtzorg staat model voor thuiszorg

9 REACTIES

  1. Buurtzorg is een andere vorm van organisatiestructuur, kleine teams, weinig overhead en vaste prijzen. De wijze waarop ze zorg verlenen verschilt niet met andere thuiszorgorganisaties (productie). Het WIJKZUSTER TERUG project in Brabant brengt (zonder indicatie) ECHT de wijkzuster weer in de wijken. Pensions als Buurtzorg waren en zijn er al sinds 1965.

  2. Lees alle reacties
  3. Het zou ideaal zijn wanneer deze tussenstations massaal werden uitgezet. Het buurtzorgprincipe; via alle beschikbare eerstelijnszorg en mantelzorg kleinschalig maatwerk leveren biedt op een relatief goedkope manier goede kansen voor een duurzaam en adquaat vervolg na een steeds korter geworden ziekenhuisopname. Nu bezorgt het bedenken van een optimale en snelle follow-up ons in de MDO’s van het ziekenhuis vaak hoofdbrekens. Ik vraag mij wel af of in deze pensions voldoende revaliderende faciliteiten beschikbaar zullen zijn.

  4. Dat is het algemene principe van ondernemen: De behoefte onderkennen en als markt zien en daar met een dienst of product in voorzien.
    De overdreven strakke regelgeving heeft dat lange tijd onmogelijk gemaakt met als gevolg dat onze zorg is geïnstitutionaliseerd met alle gevolgen van dien. Verlies aan flexibiliteit en uit de hand lopende kosten zijn hier de meest in het oog springende voorbeelden van. Ik geloof in deze ontwikkelingen. Ook de zorg moet weer terug naar de “menselijke maat”.

  5. Inderdaad geen nieuwe markt: er zijn herstellingsoorden en zorghotels die hetzelfde doen. Dat wil niet zeggen dat die dienstverlening geen moderniseringsslag kan gebruiken. Net als Buurtzorg: het product is niet nieuw, maar de aanpak misschien wel vernieuwend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.