Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Buurtzorg Nederland biedt psychiatrische zorg aan huis

Buurtzorg Nederland en MoleMann Mental Health zetten samen BuurtzorgT op. Cliënten van BuurtzorgT krijgen psychiatrische zorg, ondersteuning en begeleiding aan huis en in de wijk.
Buurtzorg Nederland biedt psychiatrische zorg aan huis

In het najaar starten de teams van BuurtzorgT op een aantal plekken in Nederland, aldus een persbericht over het nieuwe initiatief van zorgondernemer Jos de Blok. ‘BuurtzorgT werkt efficiënter en goedkoper, en past goed binnen de nieuwe lijn van het ministerie van VWS’, schrijft De Blok in het bericht.

Wijkgerichte ggz

In de wijkgerichte aanpak van BuurtzorgT zal het netwerk van de cliënt meer betrokken worden. Om voor continuïteit te zorgen, krijgt iedere cliënt van BuurtzorgT een vertrouwenspersoon die hem/haar volgt. Of de cliënt nu thuis, opgenomen in een kliniek of elders is, de vaste begeleider blijft betrokken. ‘Wijkgericht betekent doorgaans dat behandelaars vanuit een grote GGZ-organisatie naar de wijken toegaan’, aldus De Blok. ‘BuurtzorgT doet het anders. Kleine teams van vaste medewerkers werken in de wijk zelf, dichtbij de cliënten. De behandelaars zijn professionals met brede kennis van begeleiden en behandelen. Elk team heeft een vaste psychiater. De medewerkers zijn direct bereikbaar voor de cliënt en zijn dierbaren, maar ook voor de huisarts. Als die bijvoorbeeld om coaching vraagt bij specialistische zorg, dan biedt BuurtzorgT die.’

Bestuursakkoord GGZ

BuurtzorgT past volgens De Blok bij de huidige ontwikkelingen in de zorg. Vorige week presenteerde de minister van VWS een bestuursakkoord over de toekomst van de GGZ. Daarin staat dat meer mensen thuis moeten worden ondersteund en behandeld. Omdat er dan minder ‘bedden’ nodig zijn, gaan de kosten omlaag. ‘Dat laatste bereiken we ondermeer door teams zelf verantwoordelijk te laten zijn voor besluitvorming en uitvoering, we werken niet met managers. We maken gebruik van de mogelijkheden van nieuwe media: cliënten krijgen een eigen platform voor hun Elektronisch Patiënten Dossier en we zetten e-health in voor preventie en zelfhulp.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Buurtzorg NL genomineerd voor Business Intelligence Award 2012

Buurtzorg boort nieuwe markt aan met pension

Buurtzorg exporteert concept naar Zweden

Kabinet wil herschikking taken voor buurtzorg

15 REACTIES

 1. Inmiddels hoor ik van een verwant dat bij hem buurtzorg aan de slag gaat een indicatie is aangevraagd voor het moeten helpen bij het douchen en medicijn verstrekken. In de tussentijd zal het huis worden schoongehouden. Daar was dan geen omkijken meer naar. Ik vroeg maar je gaat toch zelf onder de douche. Ja.. maar als ik zou uitglijden is er iemand in huis die in de tussentijd het huis doet. Hoefde dat niet via de Gemeente. Deze oude baas (83) fiets nog rustig 40 km per dag en heeft een groentetuin en een geit die hij verder zelf verzorgd…

 2. Lees alle reacties
 3. @Hein,
  Inderdaad mag dit niet als reguliere productie worden geschreven maar alleen als zijnde indirecte kosten. Een aparte post waardoor het direct inzichtelijk is welke client voor hoeveel aan extra werk verzet word.
  En ik kan u verzekeren dat de overhead bij Buurtzorg in verhouding echt aanzienlijk lager is.

 4. Hein, ik neem aan dat u refereert dat Buurtzorg slechts 58% van het beschikbare budget inzet en daardoor aanzienlijk goedkoper is dan de prijsvechter die 100% inzet?
  Verder heb ik mij direct aangemeld. Zo werken is echt de droom voor elke werker. Het zou echt veel eerder mogelijk moeten worden.
  @Greetje. Persoonlijke verzorging en verpleging is inderdaad al heel lang zo georganiseerd. De psychiatrische hulpverlening echter totaal niet. Deze is zo verkokerd en vastgeroest dat het echt heel bedroevend is. Blij dat dhr. Blok deze doelgroep ook gaat benieuwen. Wil er wat graag mijn steentje aan bijdragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.