Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

CAK is onzorgvuldig met bezwaarschriften

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) gaat onzorgvuldig om met bezwaarschriften van chronisch zieken die vinden dat zij onterecht geen 47 euro compensatie hebben gekregen voor het eigen risico van de zorgverzekering. Dat oordeelt de rechtbank in Leeuwarden.

Er lopen tientallen bezwaarprocedures tegen het CAK van chronisch zieken die geen 47 euro compensatie van het CAK hebben gekregen voor hun eigen bijdrage voor ziekenkosten. In de eerste zaak zegt de rechter dat het CAK onzorgvuldig met het bezwaarschrift is omgegaan.

Medicijngebruik

De klager slikte in 2006 en 2007 elke dag het medicijn Thyrax voor zijn schildklierziekte, schrijft het Algemeen Dagblad. Hij kreeg echter toch geen 47 euro. Volgens het CAK had de man in de bewuste jaren onvoldoende medicijnen gebruikt. Het CAK ging daarbij af op een verklaring van een centraal kantoor van de verzekeraars.

Toegang tot declaratiegegevens

Toen de man bezwaar maakte, met uitdraaien van de apotheek als bewijs, reageerde het CAK door opnieuw dezelfde verklaring op te vragen. Met de gegevens die de man zelf had gestuurd, deed het CAK niets. Die kon het CAK niet controleren: het zou om privacyredenen geen toegang hebben tot de precieze declaratiegegevens van de man.

Privacybezwaren CAK

Volgens de bestuursrechter was de handelswijze van het CAK in deze casus verkeerd. Het CAK had de plicht het bezwaar van de man te onderzoeken. Privacybezwaren zijn niet aan de orde, nu de man zijn gegevens zelf al vrijwillig opstuurde.

Compensatieregeling

Het CAK heeft meer bezwaarschriften over 2008 op deze wijze afgewezen. Volgens een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn van de 11.368 bezwaren slechts enkele tientallen gehonoreerd. Voor de compensatieregeling zouden honderdduizenden mensen onterecht buiten de boot zijn gevallen.

Staatssecretaris Bussemaker

Ook de staatssecretaris van Volksgezondheid, Jet Bussemaker, vindt inmiddels dat het CAK bezwaarschriften zorgvulgdiger moet onderzoeken. Dat is op te maken uit haar antwoord op recente kamervragen, die vorige week zijn geplaatst op de site van het ministerie. Het CAK laat in een reactie weten te bekijken hoe het beter aan zijn onderzoeksplicht kan voldoen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Aanpassing AWBZ voor eigen bijdrage

Stroom vragen over eigen bijdrage verzorgingshuizen

CAK gaat dossiers sneller afhandelen

CAK gaat dossiers sneller afhandelen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. het is plat uitgedrukt een zooi bij het CAK, de medewerkers zijn ZEER ONDESKUNDIG en slaan de grootst moegelijke onzin uit,bv. hoe meer zorg, hoe minder wtcg.niet weten hoe ze e.e.a. berekenen”. alleen met zorg rekening houden niet met fysiotherape+ enz, enz….
    KAN HET NOG SLECHTER???????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.