Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Cao-akkoord VVT zonder Abvakabo FNV

Werkgeverskoepels ActiZ en BTN hebben een cao-akkoord getekend over de verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg (VVT) met de vakbonden CNV Publieke zaak, NU’91 en FBZ. Zij betreuren het dat Abvakabo FNV, de vierde en grootste vakbond die deelnam aan de onderhandelingen, het cao-akkoord niet wil ondertekenen.
Cao-akkoord VVT zonder Abvakabo FNV

ActiZ en BTN schrijven blij te zijn dat de drie vakbonden in het licht van de huidige economische omstandigheden akkoord gaan met het loonbod en de overige voorstellen van de werkgevers. ‘ActiZ en BTN hebben hun uiterste best gedaan om met alle vier de vakbonden een cao te kunnen sluiten voor de 430.000 medewerkers in de sector.‘

Loonontwikkeling

Het akkoord bevat een cao met een loonontwikkeling van 2,2 procent, die bestaat uit een algemene loonsverhoging van 1,2 procent in 2012 en een verhoging van de eindejaarsuitkering van 4,5 procent in 2012 naar 5,5 procent.

Referendum

Abvakbo FNV laat weten dat dit akkoord slechts 4 procent van de sector vertegenwoordigt. ‘Door een te hoge werkdruk en een doorgeslagen flexibiliteit staat de kwaliteit van zorg en werk in de verpleeghuizen en thuiszorg onder druk. Het vandaag gesloten akkoord negeert deze problemen’, schrijft de bond. ‘Omdat werkgevers, door een akkoord te sluiten zonder Abvakabo FNV, een akkoord sluiten met 4 procent van de sector, lanceert Abvakabo FNV een referendum. In dit referendum kunnen alle medewerkers van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg zich uitspreken over het vandaag gesloten akkoord.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Robert van den Berge)

Lees meer:

‘Stemming cao VVT wordt spannend’

Onderhandelingen cao-VVT afgebroken

PVV-geld inzet niewe ronde cao VVT

Verdeelde bonden herstarten onderhandeling cao VVT

Onderhandelingen cao-VVT al direct afgebroken

7 REACTIES

 1. De Abvakabo FNV loopt aan de leiband van de SP en andersom. Daar zijn de andere politieke partijen bang voor. Daarom heeft de Kamer deze week zelfs een motie goedgekeurd, waarin de minister wordt gevraagd de CAO-VVT niet algemeen verbindend te verklaren.
  Zo speelt de Abvakabo met vuur omdat hierdoor allerlei clubs met name in de WMO vechtmarkt vrij spel hebben die de cao helemaal niet hoeven toe te passen.Lekkere belangenbehartiging Abva. Ga zo door en jullie dalende ledenaantal zal zich dan wel
  fors voortzetten.

 2. Lees alle reacties
 3. Aan vakbonden heb je niets, dan kan je beter je geld stoppen in een rechtbijstand verzekering. Die pakken tenminste de werkgever aan mochten ze je iets flikken. Trust me heb het ervaren. Vakbonden deden 0,0 iets. Gelukkig had ik een advocaat en de werkgever droop af met zijn staart tussen zijn benen.

 4. Mooi akkoord.
  Ben vooral bij dat werkgevers nu eindelijk iets aan die flexconstructies gaan doen. Er dreigt een arbeidsmarkttekort als ik de politiek mag geloven maar ik mag niet meer uren werken bij meer zorginstelling. Hoop dat ik met dit CAO dat wel mag. Ik zal zeker binnenkort een schriftelijk verzoek sturen. Overigens zie ik steeds meer overeenkomsten tussen PvdA en Abvakabo. Beide geven op het moment supreme niet thuis. Ze stappen gewoon weg van de onderhandelingstafel. Wordt tijd dat ik met lidmaatschap bij beide clubs ga opzeggen.

 5. Mijn klomp breekt ! Terwijl AbvaKabo een positief advies gaf over de net afgesloten CAO Jeugdzorg (mijn CAO) is men nu fel tegen. Ter vergelijking: de CAO Jeugdzorg heeft een terugwerkende kracht tot 1 mei 2011 en geldt tot 1 mei 2013. Pas op 1 mei 2012 is er een salarisstijging van 2 % (over 2 jaar dus). Dat er in 2011 geen salarisstijging is wordt gedeeltelijk gecompenseerd met een éénmalige uitkering (1,6%). Verder zit er weinig nieuws in de CAO Jeugdzorg.
  Ik begrijp dat de VVT er structureel 2,2 % bij krijgt in 18 maanden ! En zij hebben in 2011 wel een salarisverhoging gehad.
  Dus jeugdzorg 2 % in 24 maanden en CAO VVT 2,2 % in 18 maanden.
  Ben ik nu gek ?

 6. De drie bonden ontpoppen zich als de nieuwste leden van Actiz. Ze laten zien geen oog te hebben voor de problemen in de sector en hebben niet het lef getoond om die aan te pakken. Bovendien: vorige week hetzelfde loonbod nog met grote woorden verwerpen en zeggen dat het niet zorgmarktconform is en nu roepen dat dit het maximaal haalbare is. Hoe betrouwbaar ben je nog voor je leden????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.