Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cardioloog: ‘Faillissement Ruwaard was onnodig’

Mark van Dorresteijn
Het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse was onnodig. Als de raad van bestuur in november niet direct naar de inspectie was gestapt, kon de sluiting van de afdeling cardiologie worden vermeden. Dat zegt Gerard van Beek, een van de drie cardiologen die sinds november 2012 op non-actief staat, op RTV Rijnmond.
Cardioloog: ‘Faillissement Ruwaard was onnodig’
Foto: ANP - Arie Kievit

Juist door het sluiten van de afdeling cardiologie kwam het ziekenhuis in de problemen. 20 procent van de inkomsten wordt namelijk door die afdeling gegenereerd.

Manier van tellen

Van Beek zegt tegen RTV Rijnmond dat de hoge sterftecijfers in het ziekenhuis voor een groot deel te maken hadden met de manier van tellen. Zo werd een patiënt met kanker die bij de internist door hartfalen overleed meegeteld bij de afdeling cardiologie. Na verschijnen van het rapport kregen de cardiologen geen tijd om de problemen op te lossen, stelt Van Beek. ‘Wij moesten uit het nieuws vernemen dat de voorzitter van de raad van bestuur “zich rot was geschrokken” van de conclusies van het rapport. Toen lag de zaak al bij de inspectie.’ De cardioloog erkent dat zij zelf ook fouten hebben gemaakt op het gebied van betrokkenheid en naleven van protocollen.

Reactie raad van bestuur

De voormalige raad van bestuur van het ziekenhuis zegt geen behoefte te hebben om op het verhaal te reageren.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.