Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cardioloog op zak bij Zilveren Kruis

Redacteur Zorgvisie
Vanaf deze maand kunnen hartpatiënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis zelf hun hart monitoren. Met de app ‘Hart Watch’ hebben ze 24 uur per dag beschikking tot een telecardioloog op hun smartphone of tablet.
HartWatch - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

Hart Watch is ontwikkeld door FocusCura en dr. Igor Tulevski, cardioloog en oprichter van Cardiologie Centra Nederland (CCN). De app werkt op basis van andere FocusCura apps ThuisMeten en ThuisBellen. Bij CCN  konden hartpatiënten hun dossier al inzien, in de app kunnen ze nu zelf waarden zoals de bloeddruk, hartslag en het gewicht invoeren. ‘Is er iets aan de hand of voelt de patiënt zich onzeker, dan wordt CCN gewaarschuwd en is er mogelijkheid tot videocontact’, legt Tulevski uit. ‘En mocht daar aanleiding toe zijn, dan kan de patiënt direct terecht bij een van de lokale CCN-klinieken.’

Cardioloog op afstand
De app moet de verergering van klachten voorkomen en het aantal spoedbezoeken aan artsen en de spoedeisende hulp verminderen. ‘Als patiënten goed op afstand gemonitord worden, zijn veel van dit soort ziekenhuisopnames te voorkomen’, zegt Tulevski. ‘Wij hebben al eerder proeven gehouden met apparatuur om patiënten thuis te laten meten. Die proeven waren succesvol, maar altijd kleinschalig vanwege gebrek aan financiering. Daar komt nu verandering in.’ De zorg op afstand wordt vergoed voor patiënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis.

Reactie Schippers
Minister Schippers heeft laten weten enthousiast te zijn over de app. ‘Dit is goed nieuws voor patiënten. Het kan het leven van veel mensen een stuk gemakkelijker en aangenamer maken. In plaats van in de wachtkamer, zitten deze mensen gewoon in hun woonkamer. Onnodige ziekenhuisbezoeken worden voorkomen en mensen kunnen makkelijk toegang krijgen tot hun eigen gegevens. Dit is een belangrijke stap die onze doelstellingen dichterbij brengt.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.