Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Care mag AWBZ-reserves aanspreken voor tegenvallers Wmo

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de regels uitgebreid voor reserves van langdurige zorgaanbieders. Zij mogen hun reserves nu ook aanspreken om tegenvallers in de Wmo en de jeugdzorg op te vangen, zo lang ze het opgepotte budget maar niet opmaken.
Care mag AWBZ-reserves aanspreken voor tegenvallers Wmo

De nieuwe beleidsregels hebben betrekking op de zogenoemde Reserve Aanvaardbare Kosten (RAK). Dat is een regel uit de AWBZ die inhoudt dat zorgaanbieders een balanspost moeten hebben waarmee ze tegenvallende exploitatiekosten kunnen opvangen. Zorgaanbieders storten positieve exploitatieresultaten in de RAK, zodat ze negatief resultaat vanuit het fonds kunnen compenseren.

Frictiekosten

VWS vindt het gewenst dat reserves die zijn opgebouwd in de AWBZ nu ook kunnen worden ingezet in de Wmo 2015 en de nieuwe Jeugdwet. Voorheen mocht het budget alleen binnen de kaders van de AWBZ uitgegeven worden. Het ministerie versoepelt de regels zodat zorgaanbieders de te verwachten frictiekosten kunnen opvangen waarmee de transitie gepaard gaat.

Niet interen

VWS schrijft nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is om de opgebouwde reserves helemaal af te bouwen in de transitiejaren. Omdat door een lagere solvabiliteit het krijgen van een lening of vreemd vermogen veel  moeilijker wordt. Het is niet de bedoeling dat zorgbudget verloren gaat aan hogere rentepercentages. Want banken verhogen de rentes op leningen voor zorginstellingen die op hun reserves hebben ingeteerd.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.