Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Catharina-ziekenhuis vecht hartkleppenbesluit succesvol aan

Het Eindhovense Catharina-ziekenhuis heeft het hartklepbesluit van demissionair minister Klink van VWS met succes aangevochten. Dat meldt De Volkskrant vandaag. Het ziekenhuis krijgt van de bestuursrechter in Den Bosch in elk geval uitstel tot 21 oktober. Voor die tijd hoopt het ziekenhuis het bevel te stoppen met percutane hartklepoperaties via een beroepsprocedure helemaal van tafel te krijgen.
Catharina-ziekenhuis vecht hartkleppenbesluit succesvol aan

De uitspraak van gisteren geeft het ziekenhuis slechts uitstel en geeft geen oordeel over Klinks selectiemethode. Daar is meer tijd voor nodig.

Vijf ziekenhuizen

Klink besloot eerder deze zomer het aantal ziekenhuizen dat de ingreep mag uitvoeren drastisch te beperken tot vijf: het Amsterdamse AMC, het Leidse LUMC, het Maastrichtse AZM, het Sint Anthonius in Nieuwegein en het Amphia in Breda. Het Eindhovense ziekenhuis is verontwaardigd over de afwijzing en wijst op zijn internationale reputatie als hartcentrum. Het voerde de betreffende operatie in 2008 als eerste in Nederland uit en heeft het op één na laagste aantal sterftegevallen onder de behandelde patiënten. Het vindt dat Klink in zijn selectie ‘extreem onzorgvuldig’ is geweest.

Vier maanden uitstel

Nog tien andere ziekenhuizen vielen buiten de boot. In navolging van het Catharina stapten ook vier andere ziekenhuizen naar de rechter. Klink gaf donderdag ook deze vier twee maanden uitstel.

Spreiding

Klink wil de percutane hartklepoperaties concentreren omdat die maar zo’n tweehonderd keer per jaar worden uitgevoerd. Bij te veel spreiding doen de ziekenhuizen te weinig ervaring op. De praktijk heeft aangetoond dat ervaren chirurgen beter werk afleveren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ziekenhuizen in opstand tegen hartklepbesluit

Catharina-ziekenhuis naar rechter vanwege hartklepoperatie

MC Leeuwarden vecht hartklepbesluit aan

Vijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor percutane hartklepvervanging

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.