Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: Minder geregistreerde verpleegkundigen

Het aantal geregistreerde verpleegkundigen is flink gedaald. Eind 2014 waren het er 87 duizend minder dan in 2013. De daling is een gevolg van de verplichte herregistratie, waarbij eisen zijn gesteld aan recente werkervaring, direct contact met patiënten, en bijscholing. Hoewel vooral niet of elders werkende verpleegkundigen hun inschrijving kwijtraakten, daalde ook het aantal geregistreerde verpleegkundigen dat in de zorg werkt. Dat maakt CBS bekend.
IStock

Eind 2014 waren er 180 duizend in het BIG-register geregistreerde verpleegkundigen in Nederland, een derde minder dan de 267 duizend in 2013. Verpleegkundigen hebben zich opnieuw moeten registreren, zodat ze hun vak mochten blijven uitoefenen. De herregistratie had vooral gevolgen voor het aantal geregistreerde niet-werkzame verpleegkundigen: hun aantal nam af van 47 duizend in 2013 naar 6 duizend in 2014. Ook stonden er in 2014 met 12 duizend aanzienlijk minder elders werkzame verpleegkundigen geregistreerd dan in 2013 (31 duizend).

Registratie
Na de nieuwe registratie staan er ook minder in de zorg werkzame verpleegkundigen geregistreerd. In 2014 waren dat er 161 duizend, 14 procent minder dan in 2013 (188 duizend). Een deel van de uitgeschreven verpleegkundigen werkt nog wel in de zorg, bijvoorbeeld in een leidinggevende positie. Als daarin geen direct contact met patiënten is, vervalt de registratie. Ook onvoldoende bijscholing of het werken onder het opleidingsniveau, kunnen reden zijn voor het doorhalen van de registratie. Naast de doorgehaalde registraties kwamen er ook nieuw ingeschreven verpleegkundigen bij.

Veertig plus
De verpleegkundigen die nu in het BIG-register staan, zijn gemiddeld jonger dan vóór de herregistratie. Het aandeel verpleegkundigen jonger dan veertig steeg van 33 procent in 2013 naar 37 procent in 2014. Dat komt doordat de doorgehaalde registraties in de meeste gevallen een veertigplusser betrof. Deze leeftijdsgroep is vaker niet werkzaam, of heeft een leidinggevende positie.

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.