Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘CCD en SNOMED zijn hard op weg landelijke standaard te worden’

Mario Gibbels
Drie ziekenhuizen in Rotterdam hebben er gezamenlijk voor gekozen om te werken met CCD en SNOMED CT. Er wordt gezamenlijk een kerndossier aangelegd van patiënten van de regio Rotterdam, die bekend zijn bij het medisch personeel die werkzaam zijn bij de drie ziekenhuizen. Dit meldt automatiseringsgids.nl.

Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis en het Erasmus MC. Zij gaan patiëntgegevens met elkaar delen. “Door alle drie met hetzelfde systeem te werken spreken we dezelfde medische taal, zodat misverstanden worden voorkomen”, zegt . Medicatiefouten en allergieën worden minder snel over het hoofd gezien en je voorkomt dat patiënten hun verhaal steeds opnieuw moeten vertellen”, zegt Jan Hazelzet, kinderarts-intensivist en chief medical information officer bij het Erasmus MC.

‘Hard op weg’

Hazelzet hoopt dat andere ziekenhuizen ook kiezen voor CCD en SNOMED. Volgens hem zijn CCD en SNOMED hard op weg om de landelijke standaard te worden. “Elf ziekenhuizen in de regio hebben al gemeld dat ze ons voorbeeld volgen en met het Amphia in Breda en het Albert Schweitzer in Dordrecht zijn we ook al in gesprek.” Vanaf het begin moet het CCD-kerndossier van de drie ziekenhuizen ook door de patiënten in te zien zijn via een zorgportaal, dat RijnmondNet ontwikkelt en beheert.

Afspraken

In de toekomst kunnen er via het portaal ook afspraken worden gemaakt met medisch specialisten en kan informatie worden gezocht over behandelingen en het zorgaanbod in de regio. De bedoeling is dat straks ook andere zorgverleners zich aansluiten bij het initiatief. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.