Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA: ‘Korte AWBZ-zorg naar ziektekostenverzekering’

Kortdurende zorg die nu nog vergoed wordt vanuit de volksverzekering AWBZ, kan beter onder de ziektekostenverzekering komen te vallen. Vormen van begeleiding en ondersteuning moeten uit de AWBZ naar de gemeenten. Dat staat in een rapport van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA over de toekomst van de AWBZ dat gisteren is verschenen.

Op veel punten sluit het CDA-rapport aan bij het advies dat de Sociaal-Economische Raad (SER) uitbracht over de AWBZ. Alleen stelde de SER voor de op herstel gerichte zorg, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, onder de ziektekostenverzekering te brengen. Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA vindt het helderder om voor deze kortdurende zorg een grens van maximaal een jaar te hanteren.

Scheiding wonen zorg

Net als het SER-advies zet het CDA-rapport ook in op een sterkere scheiding van wonen en zorg, het tegengaan van afwenteling vanuit jeugdzorg en speciaal onderwijs op de AWBZ en financiering die via de cliënt loopt en niet meer via de instellingen. Daarvoor zouden cliënten een persoonsgebonden budget of een voucher krijgen waarmee ze bij een instelling kunnen aankloppen.

AWBZ

Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA vindt dat de AWBZ op de lange duur in ieder geval overeind moet blijven voor mensen die al vroeg in hun leven lichamelijk of verstandelijk gehandicapt zijn, chronisch psychiatrische patiënten en ouderen die langdurige zorg nodig hebben. (ANP)

Lees ook:

AWBZ-serie Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink ‘SER-advies is ondoordacht’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.